Grupul Ecologic de Colaborare NERA a precizat într-un comunicat de presă că a monitorizat în lunile noiembrie 2017- ianuarie 2018 modul de implicare al autorităţilor cu responsabilităţi directe în stoparea tăierilor ilegale de arbori în zone protejate.

În perioada monitorizată, reprezentanții ONG-ului precizează că au fost constatate tăieri recente şi din anii anteriori a unui număr mare de arbori cu diametre de cca. 40-50 cm, pe malul stâng al râului Caraş, pe DJ 581, la 600 m şi respectiv la 900 m în aval de localitatea Goruia, din zona ariei protejate Semenic – Cheile Caraşului. Locaţiile se găsesc pe un teren administrat de AN Apele Române.

În legătură cu aceste tăieri, GEC Nera a notificat  şi a cerut puncte de vedere de la  Comisariatul Judeţean Caraş – Severin  al Gărzii Naţionale de Mediu, Garda Forestieră Timişoara şi Inspectoratul de Poliţie Caraş – Severin privind: ”legalitatea tăierilor şi volumul de masă lemnoasă tăiată recent şi în anii anteriori; existenţa în anul 2017, sau în anii anteriori, de sesizări din partea RNP ROMSILVA, primăriilor şi AN – APELE ROMANE în legătură cu aceste tăieri şi măsurile dispuse împotriva celor vinovaţi de administrarea necorespunzătoare a zonei Semenic – Cheile Caraşului. Scrisoarea a fost de asemenea transmisă spre informare şi celorlalţi factori direct interesaţi”, precizează reprezentanții ONG-ului.

În toate răspunsurile primite se menţionează că nu au existat în anul 2017 sau în anii anteriori sesizări în legătură cu tăieri de arbori pe teritoriul comunei Goruia. IJPCS şi GF Timişoara spun că pe teritoriul comunei Goruia din județul Caraș-Severin tăierile de arbori au fost  ilegale, în volum de 16,2 mc în 2017 şi 7,32 mc în 2014, motiv pentru care s-au făcut demersuri pentru pedepsirea celor vinovaţi.

Răspunsurile nu precizează însă dacă tăierile au fost în zona Sit-ului Semenic – Cheile Caraşului. Din răspunsul celor de la Garda de Mediu reiese că  în 2017 nu au fost efectuate controale în zona menționată de ONG, deci nu au putut da un răspuns cheie la întrebările GEC Nera, fiind autoritatea specializată în controlul implementării Legii Ariilor Naturale Protejate.

”Fără acest răspuns, din răspunsurile furnizate de către celelalte autorităţi, rezultă că se taie ilegal arbori undeva pe teritoriul comunei Goruia. Concluzia mulţumeşte atât administratorul de activităţi pentru protecţia naturii, respectiv RNP Romsilva cât şi administratorul de teren, respectiv  AN – Apele Române. Vinovăţia ambelor instituţii pentru tăierile de arbori în SCI ROSCI0226 Semenic – Cheile Caraşului rămâne „în ceaţă” , iar în final este posibil să ni se spună că vinovaţi sunt doar nişte localnici care au tăiat ilegal de mai mulţi ani undeva pe teritoriul comunei Goruia”, informează Doina Mărgineanu – consilier pentru relaţii publice al GEC Nera.

 

Leave a reply