Prima Pagina / Banat / „Mai multe lumânări în cimitirele noastre“ 2017

„Mai multe lumânări în cimitirele noastre“ 2017

De ani de zile cimitirele romano-catolice din Banatul Montan sunt în 2 noiembrie, în ziua de comemorare a morţilor, tot mai sărace în vizitatori şi în lumânări aprinse. Despre aceasta a fost amintit de foarte multe ori în revista lunară „Echo der Vortragsreihe” / „Ecoul Asociaţiei”.

La citirea unui asemenea articol, dr. Herwig Brandstetter din Graz / Stiria, membru de onoare al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa, a luat iniţiativa să lanseze un proiect numit „Ziua morţilor, 2003”. Era vorba despre „mai multe lumânări pe morminte de ziua de comemorare a morţilor”, după cum a spus dr. Brandstetter. La apelul lui către conducerea firmei „DRAUCH” din Hausmannstätten / Austria, care produce renumitele lumânări JEKA, pentru o sponsorizare, aceasta a donat spontan lumânări mari, roşii pentru cimitir.

Astăzi putem spune că ideea de atunci a fost un succes, dacă ne-am uitat la cimitirele noastre în anii 2003, 2005, 2006, 2008, 2011, 2013, 2014, 2015 şi 2016, când proiectul a continuat. Iniţiativa din 2003 va avea continuitate şi în 2017, deoarece dr. Herwig Brandstetter, fiind un om activ, a realizat un nou proiect şi pentru acest an. Aceeaşi firmă „DRAUCH“ din Hausmannstätten / Stiria a fost spiritul bun al donaţiei.

Lumânările donate vor lumina iarăşi, pe 1 şi 2 noiembrie, de ziua de comemorare a morţilor după calendarul romano-catolic, în cimitirele germane din Bocşa, Dognecea, Oţelu-Roşu, Sasca Montană, Steierdorf şi în Reşiţa (Cimitirul nr. 2-3). De aceasta vor avea grijă tinerii şi adulţii activi din localităţile respective.

Mulţumiri dr. Herwig Brandstetter, firmei „DRAUCH“, tuturor acelora care au ajutat la transportul lumânărilor din Graz în Banatul Montan, cât şi tinerilor şi adulţilor care au grijă ca acest proiect să se realizeze şi ca astfel multe lumânări să lumineze din nou în cimitirele noastre germane.

About editor editor

Lasă un răspuns