Pentru prima oară după aderarea la Uniunea Europeană, acum 10 ani, mai puțin de jumătate dintre români, respectiv doar 47%, cred că a fi membru al UE este un lucru bun, spre deosebire de media europeană aflată la 57 de procente, arată eurobarometrul realizat de institutul Kantar la comanda Parlamentului European.

Față de precedentul barometru, din martie 2017, numărul românilor care cred că a fi membru al UE este un lucru bun a scăzut cu șase procente. În același timp, a crescut numărul celor care cred că e un lucru rău calitatea de membru UE, de la 15% în primăvară, la 18 procente în prezent. Comparativ, media europeană a celor care privesc negativ calitatea de mebru  e mult mai mică, respectiv este la 12 %, în scădere de la 14%.

 

În mai multe privințe privind beneficiile Uniunii Europene  există diferențe mari de percepție între români și media europeană (vezi tabelul de mai jos):

  • La întrebarea dacă UE contribuie la creșterea economică din țara ta, românii cred că e adevarat în proporție de doar 23 la sută, în timp ce media europeană este la 36 la sută.
  • La întrebarea dacă UE aduce noi oportunități de muncă romanii cred ca da în proporție de 46 la sută , față de o medie europeană de numai 28 la sută
  • Un aspect pozitiv ar fi acela că 25% din români  sunt de părere că UE contribuie la îmbunătățirea democrației, față de o medie europeană de numai 12%, adică mai puțin de jumătate.

Totodată, doar unul din patru romani mai crede ca lucrurile merg in direcția buna in Romania, in scădere cu 7 puncte procentuale fata de martie 2017, mai arata eurobarometrul.

Dupa Germania (-9 pp), Romania inregistreaza cea mai mare scadere a increderii populatiei fata de directia in care evolueaza tara.

Daca 25% dintre romani considera ca lucrurile merg in direcția buna, 62% cred ca lucrurile merg in direcția greșita, o creștere cu 10 puncte procentuale fata de precedentul eurobarometru din martie 2017. Cu excepția Marii Britanii (+14) Romania înregistrează cea mai mare creștere a populației care crede ca lucrurile merg in direcția greșită.

Puteți examina aici rezultatele eurobarometrului în ce privește România

Sursa: romaniacurata.ro

Leave a reply