În perioada 25-28 septembrie a.c. au avut loc două întâlniri de lucru la Vaslui şi Craiova, care au reunit peste 80 de reprezentanţi ai instituţiilor judeţene şi locale de protecţie a copilului din 24 de județe din regiunile Nord Est, Sud-Est, Sud şi Sud-Vest. Întâlnirile au fost organizate deAutoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie în parteneriat cu Fundația World Vision România. 

Organizatorii şi-au propus să evalueze, alături de profesioniştii din sistemul de protecţie a copilului, care sunt soluţiile cele mai potrivite pentru a veni în sprijinul copiilor, pentru a putea continua procesul de modernizare a sistemului. În cadrul întâlnirilor, ANPDCA, Fundaţia World Vision România şi UNICEF au prezentat modele de intervenţie şi abordare integrată în comunitate, provocări dar şi posibile soluţii cu privire la protecţia copilului separat temporar sau definitiv de familie, victimă a oricărei forme de violenţă, precum şi provocările actuale de la nivel judeţean şi la nivelul Serviciilor Publice de Asistenţă Socială locale.

Numai împreună, instituții de la nivel local, județean și central și organizații nonguvernamentale putem face ca viața copiilor noștri să fie mai bună. Existența politicilor publice, fără asumarea și aplicarea lor de către serviciile publice de asistență socială de la nivel local și județean, nu este suficientă pentru a avea garantat succesul în ceea ce privește bunăstarea copiilor.”, a declarat doamnaGabriela Coman, Președinte ANPDCA.

„Suntem onoraţi ca, în contextul în care violenţa împotriva copilului continuă să reprezinte o problemă naţională, care necesită implicarea permanentă a reprezentanţilor autorităţilor locale, Fundaţia World Vision România, în calitate de partener al ANPDCA, a putut contribui la organizarea acestor dezbateri regionale prin care ne dorim să identificăm împreună cele mai bune soluţii de eficientizare a activităţii din domeniul protecţiei copilului la nivel central, judeţean sau local.”, a afirmat Daniela Buzducea, Director Executiv al Fundaţiei World Vision România<

În ultimii 25 de ani, România a făcut progrese în privinţa reducerii numărului de copii separaţi de familiile lor, aflaţi în sistemul de protecţie specială. Cu toate acestea, prea mulți copii ajung anual în centre de plasament, sunt separaţi de părinţii lor sau sunt victime ale abuzului, neglijării şi violenţei. Închiderea centrelor de plasament până în anul 2020 este o măsură prioritară a Strategiei naționale pentru protecția și promovarea drepturilor copilului pentru perioada 2014-2020, asumată prin actualul Program de Guvernare, iar reușita ei poate fi asigurată numai prin reducerea numărului de intrări în sistem.

Potrivit studiului realizat de Banca Mondiala, Romania, “Copiii din sistemul de protecţie a copilului”, realizat în 2016 (disponibil pe site-ul ANPDCA: www..copii.ro), principala cauză a instituţionalizării copiilor este sărăcia, urmată, într-un număr tot mai mare de cazuri de abuz, neglijare sau violenţă.

Leave a reply