Home / Banat / Romsilva sau lupul paznic la oi

Romsilva sau lupul paznic la oi

Presiunile pentru continuarea exploatărilor în Rezervația Naturală Bârzăvița, din Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, se intensifică. Sub pretextul continuării unui experiment silvic, Academia de Știinte Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu Sisești” a organizat la Bucuresti, astăzi 21 septembrie 2017, o așa-zisă dezbatere unde a solicitat continuarea tăierilor de arbori din rezervație. Alături de membrii Academiei, la eveniment au participat oficiali din Ministerul Mediului, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Ministerul Apelor și Pădurilor, Romsilva, Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice și reprezentanți ai Administrației Parcului Național Semenic-Cheile Carașului.

Agent Green solicită stoparea presiunilor și a exploatărilor forestiere din Bârzăvița și atrage atenția ca în spatele acestor inițiative se pot afla interesele financiare și profitul de pe urma tăierilor și a vânzării de masă lemnoasă.
În ultimii ani rezervația a fost supusă multiplelor presiuni din partea Regiei Naționale a Pădurilor, care a urmărit desființarea și favorizarea activităților de exploatare, cu toate că Rezervația Bârzăvița este protejată de lege și orice intervenție care poate afecta habitatele este nelegală.

Agent Green atrage atenția că intervențiile silvice urmăresc doar extragerea arborilor maturi, viguroși și creearea de noi drumuri forestiere care să permită accesul în Rezervație. Toate aceste lucrări nu fac decât să polueze și să afecteze iremediabil flora și fauna.
Agent Green solicita respectarea legislației de mediu care precizează și trasează foarte clar obiectivele Parcurilor Nationale și pe cele ale Ariilor Protejate: “Parcurile naţionale corespund categoriei II IUCN „Parc naţional: arie protejată administrată în special pentru protecţia ecosistemelor şi pentru recreere” (OUG 57/2007)

Rezervația Bârzăvița, care cuprinde 3400 de hectare, a fost înființată încă din anul 1990, iar valoarea de interes național a fost întărită prin patru acte normative. Mai mult decat atât, în urma unor sesizari în anul 2012 Garda Națională de Mediu a interzis orice tip de exploatare forestieră în interiorul ariei naturale, iar un an mai târziu, în 2013, Consiliul Științific al parcului nu a permis intervențiile silvice.

Agent Green publică în exclusivitate un interviu realizat cu fostul președinte al Consiliului Științific al Parcului Național Semenic-Cheile Carașului. Echipa acestuia a fost demisă în decembrie 2016 tocmai pentru că s-a opus vehement exploatărilor de orice fel în Rezervația Naturală Bârzăvița și în alte arii protejate din interiorul parcului.

About editor editor

Check Also

SC Vasi Eco Perfect Clean DDD S.R.L, înființată în anul 2000, în localitatea Marga, județul Caraș-Severin activează îndomeniul serviciilor de deratizare, dezinsecție și dezinfecție.

SC Vasi Eco Perfect Clean DDD S.R.L, înființată în anul 2000, în localitatea Marga, județul …

Lasă un răspuns