Asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă în şcoli şi în zonele adiacente acestora reprezintă o prioritate pentru Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin.

Deschiderea noului an de învăţământ 2017-2018 reprezintă pe lângă semnificaţia şi emoţia firească a momentului şi un prilej de conştientizare a elementelor de risc la adresa siguranţei elevilor pe care jandarmeria are obligaţia să le prevină şi să le combată eficient.

Astfel, pentru desfăşurarea normală a festivităţilor specifice deschiderii anului de învăţământ preuniversitar, conducerea inspectoratului a luat toate măsurile necesare ca în zona instituţiilor de învăţământ ce revin conform Planului Teritorial Comun de Acţiune în competenţa Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin, să fie supravegheate prin patrule auto şi pedestre, care să vegheze la siguranţa copiilor şi să îi sprijine dacă întâmpină dificultăţi. De asemenea, se va asigura intervenţia cu celeritate la evenimentele sesizate în incinta sau în apropierea unităţilor de învăţământ.

Ofiţeri din cadrul de Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin vor fi prezenţi în unităţile de învăţământ cu ocazia deschiderii anului şcolar, unde vor prezenta mesajul Inspectorului General al Jandarmeriei Române.

Jandarmii mizează pe buna colaborare cu cadrele didactice şi în acest an, pentru a participa la informarea din timp a elevilor cu privire la anumite fapte de natură contravenţională sau infracţională ce pot apărea în zonele instituţiilor de învăţământ. Aceştia vor fi prezenţi la orele de dirigenţie, pentru a oferi elevilor sfaturi şi recomandări preventive, care să îi ajute să-şi protejeze bunurile şi integritatea fizică sau să gestioneze eventualele conflicte în care sunt implicaţi. Efective din cadrul Compartimentului Prevenirea şi Combaterea Faptelor Antisociale vor fi prezenţi în unităţile de învăţământ unde vor desfăşura activităţi prevendiv-educative pe anumite direcţii de acţiune: delicvenţa juvenilă, prevenirea violenţei în şcoli, absenteismul şcolar şi în cooperare cu lucrători specializaţi pe linia consumului de substanţe cu proprietăţi psihoactive.

Responsabilitatea  pentru siguranţa elevilor revine tuturor:

autorităţilor, profesorilor şi părinţilor.

Leave a reply