Prima Pagina / Banat / ROMÂNII DIN SPANIA DISCRIMINAȚI CHIAR DE STATUL SPANIOL

ROMÂNII DIN SPANIA DISCRIMINAȚI CHIAR DE STATUL SPANIOL

Apreciem raspunsul promt al prim-ministului Mihai Tudose și faptul că a fost de acord cu propunerea noastră de a da puteri sporite Ministerului Pentru Românii de Pretutindeni.

 

     In privința compatrioților din Spania, solicităm doamnei Păstarnac sa intervină de urgență pe lângă statul Spaniol pentru a se pune capătabuzurilor comise la eliberarea documentelor de ședere.

 

     In prezent, un român care dorește să locuiască in Spania pentru a-și face documentul de ședere (rezidența) este obligat să aibă o asigurare privată pentru cel puțin doi ani şi să dețină intr-un cont 5 900 euro sau să prezinte un contract de muncă. Spania ar trebui sa ofere documentul de ședere, imediat ce este solicitat, aşa cum se și intâmplă în toate  celelalte cazuri de cetațeni europeni, inclusiv cu  bulgarii. Diferenta apare doar în cazul nostru, al românilor. Considerăm ca este o formă clară de discriminare din partea statului Spaniol care trebuie sa inceteze de urgență.

 

     Credem ca a venit momentul ca Românnia să intervină energic și in privința acordării dublei cetațenii. Din ce in ce mai multi români iși doresc sa obțină cetățenia spaniolă,  dar în lipsa unui acord intre cele doua state, ei sunt obligați sa renunțe la cetațenia română.

 

     In privința românilor abuzați in Spania si Italia, pe lânga proiectele de informare, propunem cresterea considerabilă a numărului atașaților pe probleme de muncă din cadrul Ambasadelor, sau inființarea de oficii de protecție a acestor persoane in zonele unde sunt depistate astfel de cazuri.

 

     “Sunt convins că toate asociatiile noastre sunt gata să coopereze cu Ministerul Pentru Românii de Pretutindeni, pentru binele românilor din afara țării. De asemenea, sper ca  Ministerul să se ridice la inălțimea ofertei noastre”,a declarat Daniel Tecu președintele FADERE.

About editor editor

Lasă un răspuns