In perioada 22.07.2017 – 06.08.2017 sistemul hidroenergetic din Caras Severin format din 4 centrale hidroelectrice (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidroenergetice aferente vor beneficia de lucrari de mentenanta. In perioada mentionata, centrala electrica va produce doar energia necesara pentru activitati interne si distributia de energie electrica pentru localitatile Garana si Brebu.

 

Unicitatea lucrarilor de modernizare este reprezentata de realizarea concomitenta a mai multor tipuri de lucrari, fiind implicate peste 40 de persoane, atat din echipele operative TMK Hydroenergy Power, precum si echipele prestatorilor externi.

 

Partea cea mai importanta este reprezentata de lucrarile ce se vor executa pe canalul principal care are rolul de a transporta apa din lacurile de acumulare Gozna si Valiug, precum si apa de pe canalele Semenic si Murgila catre centrala electrica Grebla, acolo unde este produsa 50% din productia de energie regenerabila.

 

Care sunt obiectivele lucrarii de mentenanta

Ca urmare a conditiilor in care se lucreaza, a altitudinii si a volumului de lucrari, lucrarile planificate vizeaza:

 

  • Lucrari de reparatii ale infrastructurii canalului principal de aductiune, a apeductelor si tunelelor aferente – acestea vizeaza eliminarea pierderilor de apa si a deteriorarii in timp a infrastructurii ca urmare a infiltratiilor de apa. Lucrarile, localizate de-a lungul canalului principal in 13 zone bine determinate, constau, in principal, in:
  • curatarea rosturilor si a fundului de canal;
  • refacerea infrastructurii canalului in cele 13 zone pe cca. 800 de metri din lungimea canalului pentru eliminarea pierderilor de apa si asigurarea structurii de rezistenta.

 

  1. Lucrari de mentenanta preventiva la echipamentele hidroenergetice (turbine si generatoare) – acestea se executa la o periodicitate prestabilita si au drept scop prevenirea deteriorarii echipamentelor si reducerea probabilitatii de aparitie in timp a unor deficiente.

 

 

  1. Lucrari de mentenanta preventiva a echipamentelor electrice – si aceste lucrari se executa periodic, astfel incat sa se poata asigura continuitatea activitatii, reducand la minimum probabilitatea deteriorarii echipamentelor si a aparitiei, in timp, a unor defeciente.

Elementele care sunt vizate sunt:

  • echipamentele electrice de pompare,
  • echipamente electrice primare de 6/35/110 kV din statiile de transformare,
  • echipamente de comanda si control.

 

 

Impactul asupra consumatorilor si a agentilor economici

 

Pentru ca lucrarile de mentenanta a echipamentelor electrice sa se execute in conditii de siguranta, atat pentru consumatori, cat si pentru echipele din teren, in data de 27 iulie, respectiv 31 iulie 2017, in intervalul orar 09:00 – 18:00 au fost programate intreruperi in alimentarea cu energie electrica a localitatilor Brebu Nou si Garana.

Acestea au fost anuntate conform legislatiei in vigoare si de catre operatorul de distributie din zona.

 

Oprirea totala a sistemului hidro nu afecteaza activitatea economica din zona, deoarece apa este eliminata doar din canalele de aductiune interioare hidroamenajarii. Astfel, cotele legale de apa din lacurile Gozna si Secu sunt asigurate fara sa fie afectata zona de agrement, respectiv alimentarea cu apa a Municipiului Resita, conform reglementarilor legale in vigoare.

 

Mentionam ca atat programul lucrarilor, cat si modul de organizare al echipelor au fost planificate astfel incat orice eventual disconfort resimtit de consumatorii alimentati din linia electrica de 35 kV Grebla – Crainicel 1 sa fie redus la minimum sau chiar eliminat.

 

Leave a reply