Provocat prin neglijență, prostie sau în stil mafiot, incendiul de pe Semenic așteaptă răspunsuri din partea Corpului de Control al Ministerului Apelor și Pădurilor

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizație nonguvernamentală, apolitică și nonprofit (detalii pe www.gecnera.ro ) a realizat în teren o monitorizare a incendiului produs în data de 20 iulie a.c în nordul Parcului Național Semenic — Cheile Carașului. Suprafața incendiată este de cca 0,25 ha, este plasată în UP XII Molidu — ua 24, cu câteva sute de metri în dreapta traseului turistic Semenic — Gărâna și aparține fondului forestier național administrat de RNP Romsilva.

Această suprafața a fost tăiată, nu are regenerare naturală, pe ea nu au fost făcute plantații artificiale și descopleșiri iar arborii groși tăiați sunt abandonați pe întreaga suprafață, parcă în așteptarea unui alt incendiu. De altfel aproape întreg traseul turistic Semenic — Gărâna este compromis de exploatări de arbori.

Degradarea, risipa și disprețul față valorile patrimoniului natural sunt cuvintele cheie ale administrării realizate de angajații RNP Romsilva încadrați în structurile din subordine de la Ocolul Silvic Văliug și de la Administrația Parcului Semenic Cheile — Carașului.

Oricine vede dezastrul își poate pune întrebarea: unde au fost pădurarii de la ocolul silvic și rangerii parcului care au atribuții de pază și supraveghere?

În puținele locuri unde au fost făcute descopleșiri, conform informațiilor furnizate de locanici acestea ar fi fost făcute exclusiv de zilieri iar aceștia ar putea fi chiar sursa incendiului din parcela UP Molidu precum și din parcelele de la UP Cuca Gozna, reincendiată de mai multe ori, și de la UP Murgilă despre care presa a relatat anterior detalii. Aceleași surse spun că personalul silvic care a participat la stingerea incendiului nu ar fi avut echipament de protecția muncii și că majoritatea acestora ar fi stat la drum în loc să intervină.

ITM Caraș — Severin ar tebui să verifice toate angajările și instructajul făcut pentru zilierii care fac descopleșirile și dacă personalului silvic care a participat la stingerea incendiilor i-a fost realizat instructajul și a avut echipament de protecția muncii.

ISU Caraș — Severin ar trebui să verifice daca personalul ocolului silvic și personalul administrației parcului au avut dotarea corespunzătoare cu echipamente de intervenție și dacă au acționat pentru prevenirea și stingerea incendiului conform normativelor în vigoare.

GEC Nera așteptă de la autorități clarificări cu privire la propriile informații colectate cu ocazia monitorizării incendiului de la UP Molidu și în special cu privire la persoanele care au făcut descopleșiri în ziua incendiului

Conform acestor informații, în cadrul RNP Romsilva, ar exista deficiențe majore de ordin organizatoric, procedural, legal, de dotare și de instruire care par a fi cauza principală a incendiului și ar fi trebuit să fie deja verificate de către Corpul de Control al Ministerul Apelor și Pădurilor în cadrul controlului efectuat privind incendiile de pe Semenic.

Leave a reply