COMBATEREA ILEGALITĂŢILOR DIN ECONOMIA NAŢIONALĂ, PRIORITATE A POLIŢIEI ROMÂNE
În primul semestru al acestui an, în urma acţiunilor desfăşurate de Poliţia Română, prin Direcția de Investigare a Criminalității Economice, au fost recuperaţi aproape 95.000.000 de lei proveniţi din fraude economico-financiare şi au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de peste 552.000.000 de lei.
De asemenea, activităţile derulate împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniul combaterii evaziunii fiscale, au condus la o creştere cu aproape 8% a încasărilor la bugetul de stat, faţă de perioada similară a anului trecut.
În scopul asigurării unui climat de legalitate a mediului de afaceri şi protecţia bugetului general consolidat, Poliţia Română are ca prioritate prevenirea şi combaterea fraudelor financiare şi protejarea intereselelor economice ale statului şi ale cetăţenilor.
Activităţile întreprinse de Direcția de Investigare a Criminalității Economice a Poliției Română, în special cele realizate în cooperare cu structurile Ministerului Finanţelor Publice, cu atribuţii în domeniu, au determinat creşterea numărului operaţiunilor fiscalizate.
Astfel, au influenţat schimbarea comportamentului fiscal al contribuabililor, persoane juridice sau fizice, ceea ce a determinat creşterea încasărilor fiscale la bugetul de stat cu 7,9 % faţă de perioada similară a anului trecut.
În primul semestru al acestui an, în cauzele penale în care s-au efectuat cercetări, din valoarea prejudiciilor create s-au recuperat, în numerar sau din conturi bancare, 94.907.000 de lei și prin alte măsuri asigurătorii, 552.575.000 de lei.
Activităţile desfăşurate de poliţişti s-au concretizat în 612 rechizitorii şi 266 de declinări către alte structuri competente.
De asemenea, faţă de 214 persoane dintre cele cercetate s-au luat măsuri preventive.
Demersurile efectuate de poliţişti în vederea combaterii criminalităţii economico-financiare au fost susţinute de celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu.
Poliţia Română continuă activităţile de prevenire a fraudelor fiscale care afectează bugetul general consolidat, pentru a menţine un climat de legalitate în sfera afacerilor, în vederea consolidării unui mediu comercial stabil şi predictibil, capabil să asigure buna funcţionare a economiei româneşti.
Exemple :
La data de 25 mai a.c., polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliției Române, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, au efectuat 22 de percheziţii pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov şi Giurgiu, la domiciliile unor persoane şi sediile sociale (punctele de lucru) ale unor societăţi comerciale, cercetate pentru evaziune fiscală.
Din anchetă au rezultat indicii că, în perioada 2011-2012, prin înregistrarea în contabilitatea a 5 firme a unor achiziţii fictive de la societăţi de tip fantomă, ar fi fost prejudiciat bugetul de stat cu 8.040.597 de lei, reprezentând T.V.A. ilegal dedus în cuantum de 4.869.261 de lei şi impozit pe profit datorat în valoare de 3.171.336 de lei.
Sumele de bani reprezentând contravaloarea achiziţiilor fictive ar fi fost scoase succesiv, în numerar, din bancomate sau de la casieria mai multor bănci, de către persoanele interpuse în circuitul evazionist ca reprezentanţi ai societăţilor fantomă ce nu au desfăşurat în fapt activităţi economice.
La acțiune au participat echipe constituite din poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, S.I.A.S. și din cadrul serviciilor de investigare a criminalităţii economice București, Ilfov şi Giurgiu, cu sprijinul specialiştilor criminalişti.
***
La data de 29 iunie a.c., poliţiştii specializați în investigarea criminalităţii economice din Bucureşti și ai Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliției Române, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, au efectuat 31 de percheziţii domiciliare.
Activitățile s-au desfășurat în Bucureşti şi în patru judeţe, la mai multe persoane fizice şi juridice, bănuite de evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte comise în domeniul comercializării produselor textile și de îmbrăcăminte.
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2011 – 2013, bănuiţii, reprezentanţi ai şase societăţi comerciale având ca obiect de activitate comercializarea produselor textile şi de îmbrăcăminte, ar fi înregistrat în evidenţa contabilă a societăţilor şi ar fi declarat organelor fiscale achiziţii fictive de bunuri.
Achizițiile ar fi fost făcute de la peste 22 de societăţi comerciale cu comportament de tip ,,fantomă” (înfiinţate şi administrate statutar/scriptic în numele unor persoane cu situaţie materială precară) sau de la societăți cu „identitate furată”, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.
Pentru disimularea provenienţei ilicite a sumelor provenite din săvârşirea faptelor de evaziune fiscală, cei în cauză ar fi transferat în mod succesiv, între firme, aproximativ 32.000.000 de lei, reprezentând contravaloarea achiziţiilor fictive.
Ulterior, sumele ar fi fost retrase în numerar, cu justificarea nereală că vor fi folosite pentru a se efectua plăți cash către societăţile cu comportament de tip „fantomă” sau cu „identitate furată”.
Sumele extrase în numerar ar fi fost reintroduse în circuitul financiar al firmelor cu justificarea „creditare firmă” ori depuse în conturile persoanelor fizice care controlau firmele în cauză și utilizate în interes personal, lipsind astfel bugetul statului de contravaloarea impozitului pe profit și a taxei pe valoare adăugată.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat, estimat la momentul efectuării perchezițiilor, a fost de 7.000.000 de lei, iar suma ce forma obiectul procesului de „spălare a banilor” a fost de aproximativ 32.000.000 de lei.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Inspectoratului General al Poliţiei Române – Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor.