Home / Banat / Ministerul Apelor și Pădurilor și Ministerul Afacerilor Interne la videoconferința privind procedura de alocare a lemnului de foc și de lucru pentru populație

Ministerul Apelor și Pădurilor și Ministerul Afacerilor Interne la videoconferința privind procedura de alocare a lemnului de foc și de lucru pentru populație

In, 28 iulie 2017, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apelor și Pădurilor au organizat o videoconferință cu prefecții, reprezentanții Gărzii Forestiere, direcțiilor silvice județene, ocoalelor silvice de regim și administratorii de păduri private, care a avut ca scop dezbaterea procedurii de alocare a lemnului de foc și de lucru pentru populație, conform Legii nr. 175/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic.

La eveniment au participat domnul Istrate Ștețco, secretar de stat MAP, domnul Dănuț Iacob, director Direcția Politici și Strategii în Silvicultură MAP, iar din partea Ministerului Afacerilor Interne, domnul Mihai Dan Chirică – Secretar de Stat și domnul Petru Țăgorean, Director General Adjunct.

Legislația în vigoare de la data de 21 iulie 2017 cuprinde măsuri concrete necesare asigurării lemnului de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cm pentru realizarea de construcții și a lemnului pentru încălzirea locuințelor.

Prin organizarea videoconferinței s-a urmărit promovarea procedurii de urmat de către persoanele fizice și de către unităţile de interes local finanţate, integral sau parţial, de la bugetul de stat sau bugetul local, în scopul facilitării accesului la aceste categorii de materiale lemnoase.

Proveniența lemnului este din fondul forestier proprietate publică a statului sau a unităților administrativ terioriale iar beneficiarii sunt populația și unitățile de interes local, finanţate integral sau parţial de la bugetul de stat sau bugetul local, care nu desfăşoară activitate economică în sensul reglementărilor comunitare în domeniul ajutorului de stat. Autoritățile locale vor comunica potențialilor beneficiari posibilitatea de cumpărare de lemn de lucru și de lemn pentru încălzirea locuințelor, de la ocolul silvic de stat și/sau de ocolul de regim care administrează fond forestier proprietate publică a unității administrative-teritoriale. Solicitările se vor face în scris, către unitatea administrativ-teritorială, care le centralizează  și transmite necesarul de lemn către ocolul silvic de stat și/sau ocolul silvic de regim  care administrează fond forestier proprietate publică a unității administrative-teritoriale, după caz.

În cadrul videoconferinței, secretarul de stat al MAI, Mihai Chirică, a solicitat prefecților din județele deficitare în păduri ca, în conformitate cu prevederile legii 175/2017, să centralizeze solicitările venite din partea unităților administrativ-teritoriale privind necesarul de lemn de foc, urmând ca aceste date să fie puse la dispoziția Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

Secretarul de stat din cadrul Ministerul Apelor și Pădurilor, Istrate Ștețco, precizează că intrarea în vigoare a actului normativ vine să regleze problema lemnului de foc necesar populației și elimină riscul producerii unei crize similare celei din 2016.

About editor editor

Check Also

Astăzi este zi de HARȚI ( zi de dezlegare la toate bucatele )

Bună dimineața, dragii noștri! 🙏 Azi este zi de HARȚI (zi de dezlegare la toate …

Lasă un răspuns