Home / Banat / Potențialul de resurse minerale din România, inventariat printr-un program național

Potențialul de resurse minerale din România, inventariat printr-un program național

(MEDIAFAX) Guvernul adoptat, în ședința de joi, un proiect de lege pentru aprobarea Programului geologic la nivel național, prin care se va inventaria potențialul geologic de resurse minerale. Este un instrument la dispoziția Guvernului pentru evidențierea de noi resurse minelare neregenerabile, inclusiv resurse minerale critice și apă subterană destinată potabilizării sau utilizării industriale în contextul echilibrării balanței dintre extracție și epuizare.

Pe scurt, discutăm despre faptul că, în sfârșit, vom reuși să avem o imagine cât se poate de clară pe tot ce înseamnă resursă în momentul de față astfel încât să se poată face o exploatare judicioasă și cu proiecție pe termen lung a resurselor statului român, a declarat Mihai Fifor la începutul ședinței de guvern.

Programul își propune, printre altele. asigurarea datelor necesare bazei de ofertare a lucrărilor de explorare viitoare; actualizarea informațiilor privind baza de substanțe minerale utile naționale; furnizarea studiilor/rapoartelor de sinteză de evaluare și interpretare a informațiilor și sprijinirea autorităților centrale și locale în fundamentarea programelor de dezvoltare economică viitoare pornind de la baza de materii prime, respectiv de substanțe minerale utile identificate la nivel național, regional și local.

„Fondurile necesare pentru finanțarea Programului se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Economiei. Implementarea Programului se face etapizat, prin procedură competitivă de ofertare deschisă, transparentă și nediscriminatorie în condiții de piață, conform legislației specifice achizițiilor publice”, explică Guvernul. Actul normativ ar urma să intre în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, iar în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare, la propunerea Ministerului Economiei și cu avizul ANRM, prin hotărâre a Guvernului, se aprobă metodologia de aplicare a legii.

About editor editor

Check Also

Cursurile „faţă în faţă” s-ar putea relua în semestrul II? Precizări din partea Ministerului Educaţiei

Ministerul Educaţiei a precizat, după apariţia în spaţiul public a unor informaţii conform cărora cursurile …

Lasă un răspuns