Un nou raport, prezentat de Comisia Europeană joi, 20 iulie, arată că au fost confiscate, în 2016, produse contrafăcute cu o valoare totală de 672,9 milioane euro, cu aproape 5% mai mult față de 2015. În total, au fost confiscate peste 41 de milioane de produse, dintre care 3,66 milioane numai în România, ceea ce o plasează pe locul al patrulea între statele membre.

20/07/2017

Deși numărul cazurilor înregistrate, la nivel național, a crescut cu 13% (de la 334 la 387), volumul de produse confiscate a scăzut cu 22%. Pe ansamblul Uniunii, numărul de cazuri înregistrate a scăzut cu 22% în intervalul analizat, în timp ce volumul de produse a înregistrat o creștere nesemnificativă (de 2%).

Comisarul european Pierre Moscovici, responsabil pentru afaceri economice şi financiare, impozitare și vămi, a declarat: „Un grad ridicat de protecţie a proprietăţii intelectuale este vital pentru sprijinirea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă. Produsele contrafăcute reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii şi siguranţei consumatorilor europeni şi, de asemenea, subminează afacerile legale şi veniturile statului. Studiile arată că UE este expusă mai ales la importurile de produse contrafăcute. Salut eforturile autorităților vamale în contracararea acestora. Ele au nevoie de susținere și de resurse pentru a fi în măsură să ne protejeze de pericolele pe care le reprezintă aceste produse. Cooperarea dintre autorități ar trebui întărită, iar sistemele de gestionare a riscurilor îmbunătățite, astfel încât UE să fie protejată de produsele care încalcă drepturile de proprietate intelectuală.”

Cu o majoritate covârșitoare, de 80%, China rămâne principala țară de proveniență a produselor contrafăcute. În timp Vietnamul și Pakistanul sunt principalele țări de origine pentru țigările contrafăcute, Singapore a fost principala sursă în ce privește băuturile alcoolice.

Peste o treime din marfa confiscată în UE a fost reprezentată de produsele periculoase pentru sănătatea și siguranța consumatorilor, cum ar fi: produse alimentare și băuturi, medicamente, jucării și electrocasnice. Din total, țigările au reprezentat cea mai importantă categorie, circa un sfert, urmate de jucării (17%) și produsele alimentare (13%).

Context

Raportul Comisiei Europene privind activitățile vamale care au ca scop protejarea drepturilor de proprietate intelectuală este publicat anual, începând cu anul 2000. El se bazează pe informațiile transmise Comisiei de administrațiile de profil din statele membre. Datele sunt folosite și de alte instituții, precum Oficiul UE pentru Proprietate Intelectuală și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, la întocmirea de analize economice și cartografierea rutelor parcurse de mărfurile contrafăcute.

Leave a reply