
Deși petrecut la începutul acestui an evenimentul este încă în discuția publică. Este vorba despre situația paradoxală în care, în iarnă, ministrul energiei a dat ”foc” bursei după ce a declarat că România mai are resurse de energie doar pentru trei zile, scumpind atunci enorm kw/h pe bursă iar de luna aceasta prețul reglamentat de ANRE la curentul casnic.
Nu s-ar fi întâmplat asta dacă România ar fi avut un potențial energetic regenerabil mult mai mare decât cel de azi, făcând oricând posibilă dispensarea de energia termo. Dar, dacă Uniunea Europeană a impus o limită minimă de 20% pentru energia regenerabilă, Statul și-a atins ținta și s-a lăsat pe tânjală. Asta deși, dacă este să apreciem potențialul nostru energetic real, România ar fi putut ajunge la 40% din consum susținut din surse regenerabile.
La gaz situația e și mai gravă, căci România nu are interconexiuni cu Vestul pentru gaz, rețeaua de gazoducte comunicând tot cu Orientul asta deși independența energetică vine din Occident. Din fericire alfel stau lucrurile la energie, unde grație liniei de interconexiune Reșița-Pancevo, România poate exporta spre diverși vecini energie electrică.
Doar că, în momentele de consum maxim, în loc să se susțină implementarea unor capacități cât mai mari de producție și stocare, încă se bate monedă pe energia termo, care vine când vrei (adică atunci când bagi lemne pe foc) și nu doar atunci când vrea Dumnezeu, cum este cazul energiei hidroelectrice, eoliene sau fotovoltaice.
România are un potențial energetic impresionant car ar putea transforma țara noastră într-un hub energetic dacă autoritățile s-ar asigura că există infrastructura necesară pentru funcționarea unui asemenea hub. Doar că autoritățile noastre preferă ca pe această piață să existe un monopol de stat și nu ajută, ba chiar încurcă, orice investitor pe care-l vede ca un potențial concurent la monopolul unei piețe controlate, prin Hidroelectria și Nuclearelectrica, de clasa politică, care a parazitat mereu cu interese această piață.
Dar poate rămâne și o uriașă groapă de potențial dacă va continua să protejeze interese ilegitime de partid sau alte găști căpușă și nu va lăsa ca investitorii privați să dezvolte România prin exploatarea sustenabilă și responsabilă a unor resurse cu care Dumnezeu a supra înzestrat țara asta. Și primul lucru care poate dezvolta România este infrastructura de gaz și energie, acele stream-uri care pot pune țara noastră pe harta europeană a distribuției…