Elevii care au absolvit clasa a VIII-a au susţinut, miercuri, proba la matematică, aceasta având trei subiecte, iar cel de al treilea, care, în mod normal, este cel mai dificil, nu le-a pus probleme elevilor, care au avut de rezolvat mai multe cerinţe legate de un cilindru circular.

Miercuri, 21 iunie, peste 140.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a au susţinut proba scrisă la matematică. Ei au avut de rezolvat trei subiecte, fiecare având câte 30 de puncte, diferenţa de 10 puncte fiind reprezentată de punctul din oficiu.

Primele două subiecte au avut cerinţe de aritmetică şi algebră, iar ultimul, cel mai complex, a avut exerciţii din geometrie. Mai exact, elevii au avut de calculat, pe baza unei figuri, aria laterală a unui cilindru, dar şi valoarea sinusurilor unui unghi. Pe lângă cilindrul circular, şcolarii au mai avut de aflat perimetrul unui dreptunghi şi să demonstreze că două drepte sunt perpendiculare.

„Mi-au plăcut subiectele, sper să iau peste 9,50. La română, cred că o să iau şi mai mult şi o să îmi iasă o medie frumoasă de admitere. Am făcut meditaţii la română şi la matematică, dar a fost mai uşor decât la simulare.Faptul că acum contează mai puţin media V-VIII pe mine mă avantajează pentru că mă pot concentra mai mult pe materiile de examen”, a povestit Ana, elevă de clasa a VIII-a.

„Am muncit foarte mult. Am scris 12 caiete cu exerciţii şi am terminat şase culegeri cu probleme. Sper ca şi rezultatul să fie pe măsură”, a mărturisit o altă elevă din Capitală.

„A fost uşor, niciun subiect nu a fost greu, am terminat într-o oră şi 15 minute(…). Am avut o fracţie mai diferită faţă de anii trecuţi, dar nu a fost grea. Sper la nota maximă”, a spus Diana, o elevă de clasa a VIII-a.

Părinţii şi-au aşteptat copiii la porţile şcolilor, în aşteptare de veşti.

„Am avut mari emoţii, retrăiesc examenul meu pe care tot la şcoala asta l-am dat. Sper să se mai modifice ceva în învăţământ, să nu mai atât de încărcaţi, încât să poată să asilimeze nişte materii mult mai bine decât o pot face acum”, a explicat Daniela, mama unei eleve.

„Sperăm că această criză politică să înceteze pentru că singurii care au de suferit sunt aceşti copii. În învăţământ nu s-a făcut nimic bun şi dacă s-a încercat să se facă ceva, nu s-a finalizat. Este nevoie de un ministru, care să fie un bun manager şi reformeze sistemul”, a afirmat o altă femeie.

Joi, 22 iunie, elevii, care fac parte din grupurile minoritare, vor susţine proba scrisă la limba maternă.

Luni, 19 iunie, şcolarii au dat proba la limba română, unde au avut de demonstrat apartenenţa unei poezii la genul liric, dar şi să redacteze o întâmplare dintr-o competiţie sportivă.

Pe 26 iunie, până la ora 16.00, vor fi afişate rezultatele, urmând, ca după soluţionarea contestaţiilor, pe 30 iunie, elevii să primească rezultatele fiinale, în centrele de examen şi pe evaluare.edu.ro.

Ministerul Educaţiei a anunţat modificări la metoda de calcul pentru admiterea la liceu. Din anul acesta, ponderea mediilor din clasele gimnaziale scade la 20%, faţă de 25 % cât a fost până acum, restul de 80% fiind reprezentat de media de la evaluarea naţională.

Leave a reply