Premierul Sorin Grindeanu a declarat joi într-o conferință de presă că, înainte de a se putea vorbi despre sancțiuni în privința vaccinării, trebuie ca statul să fie capabil să asigure stocul necesar de vaccinuri.

„Înainte de a lua decizii de acest tip prin care să obligi sau să excluzi copiii care nu se vaccinează, noi ca stat trebuie să facem altceva: să fim în stare să asigurăm stocul de vaccinuri, să asigurăm tot ceea ce vă spuneam mai devreme în acest lanț și după aceea să începem să facem acțiuni de acest tip. Deocamdată, ne aflăm în situația pe care v-am spus-o. Se acționează încercând să acoperim crizele venite din trecut pe diverse paliere, după care se așează acest cadru, după aceea putem vorbi. Datoria noastră în acest moment ca stat este să le avem înainte de a începe cu diverse sancțiuni. Este o lege care va fi dezbătută, aprobată, amendată, sunt convins în Parlamentul României. Din punctul meu de vedere, libertatea fiecăruia dintre noi este un drept pe care ni l-am câștigat cu toții. Iar această libertate nu trebuie să interfereze sau este deplină până când atinge libertatea altuia”, a afirmat prim ministrul la Ministerul Sănătății.

Grindeanu consideră că este ‘tragic’ faptul că un număr de 26 de copii au murit din cauza rujeolei și a spus că acest lucru nu se întâmplă în țările Uniunii Europene.

„(…) Poate că cei 26 de copii care au murit în ultimul an ne fac să ne trezim la realitate și face și pe alții să se trezească la realitate. Un asemenea număr de copii decedați în ultimul an este dincolo de ceea ce poți să spui în cuvinte, este tragic. Eu nu cred că se mai întâmplă lucrul acesta undeva. Nu vreau să dau exemple de țări dar în mod sigur în Uniunea Europeană nu se întâmplă așa ceva. (…) Prin modificările pe care le aducem astăzi sau prin ceea ce încercăm să creăm ca și cadru încercăm să așezăm pe baze corecte, predictibile, pe care le dorește toată lumea. Inclusiv furnizorii, producătorii doresc să știe din timp de ce are nevoie statul român. Dezbaterile legate de obligativitate au argumente pro și contra”, a mai spus primul ministru.

La rândul său, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a spus că a aflat de decizia omologului său din Italia de a interzice copiilor nevaccinați accesul la școlarizare.

„În același timp am luat și eu la cunoștință de decizia ministrului sănătății din Italia care a hotărât că copiii care nu sunt vaccinați nu vor avea acces la programele de școlarizare plătite de stat. Aceasta este oarecum în linie cu legea vaccinării pe care o propunem noi. (…) Este deja aplicată în Franța, vedem și în Italia s-a luat această hotărâre tocmai din cauza epidemiei de rujeolă”, a afirmat demnitarul.

Sursa: agerpres.ro

Leave a reply