Polițiștii Serviciului de Poliție Delta Dunării au desfășurat o acțiune pentru combaterea braconajului piscicol, în urma căreia au fost constatate 5 infracțiuni, au fost confiscate peste 200 kg. de pește, zeci setci din plasă tip monofilament, vintire de baltă și ave din fir textil.

 

În perioada 12 – 14 mai a.c., polițiștii Serviciului de Poliție ,,Delta Dunării” au efectuat verificări și controale pe apă și uscat, în arealul Deltei Dunării, pentru combaterea braconajului piscicol.

 

În urma activităților, au fost constatate 5 infracțiuni (3 la O.U.G. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura şi 2 prevăzute de Legea 241/2005), 6 persoane fiind depistate în flagrant delict.

 

De asemenea, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 15 sancțiuni contravenționale, majoritatea la O.U.G. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura,  în valoare de 2.300 de lei.

 

În cadrul acțiunii, au fost confiscate 205 kilograme de pește, 48 de setci din plasă tip monofilament, a căror lungime totală ajunge la 4.400 de metri, 13 vintire de baltă și 21 ave din fir textil, în lungime totală de 1.550 de metri.

 

De asemenea, au fost indisponibilizate 2 ambarcațiuni din fibră de sticlă, 2 motoare de ambarcațiune, 2 rezervoare pentru motoare de ambarcațiune și 4 rame.

 

Valoarea totală a bunurilor confiscate a fost estimată la 16.000 de lei.

 

Cu titlu exemplificativ:

Un administrator al unei firme, de 57 de ani, din judeţul Tulcea, bănuit ca nu ar fi înregistrat în contabilitate 10 facturi fiscale, comercializând aproape 3.000 kg de peşte şi neachitând taxele şi impozitele datorate bugetului de stat, este acum cercetat de poliţişti.

 

În urma unui control la o societate comercială din Tulcea, s-a constat că firma nu deţinea documente contabile pentru 22 de kg de peşte proaspăt.

În cauză, s-a întocmit dosar penal pentru „împiedicarea, sub orice formă, a organelor competente de a intra, în condiţiile prevăzute de lege în sedii, incinte, ori pe terenuri cu scopul efectuării verificărilor financiare, fiscale sau vamale”, precum şi „deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui şi altor vieţuitoare acvatice, obţinute din pescuit ori produse din peşte”.

 

Poliţiştii au depistat doi tineri, de 22 de ani, din judeţul Tulcea, în timp ce pescuiau cu 2 setci pentru scrumbie, folosind o ambarcaţiune cu motor. În momentul flagrantului, aceştia aveau capturate 9 kg. de peşte.

Ambarcaţiunea, motorul şi peştele au fost confiscate, pe numele celor doi fiind întocmit dosar penal.

Leave a reply