ACCIDENTE RUTIERE PE FONDUL CONSUMULUI DE ALCOOL
În ultimele 48 de ore au fost înregistrate trei accidente rutiere din cauza consumului de alcool. Polițiștii recomandă: spuneți NU alcoolului la volan!
La data de 14 mai a.c., în jurul orei 14.20, un tânăr în vârstă de 25 de ani, din Rusca Montană, în timp ce conducea un autoturism pe D.N.68, dinspre Iaz spre Caransebeș, la km 5 s-a angajat în efectuarea unei manevre de depășire. Din cauza faptului că de pe contrasens venea un alt autoturism, tânărul a încercat să revină pe banda sa de circulație, acroșând cu partea din spate autoturismul depășit care circula reguamentar.
În urma impactului nu au rezultat victime.
Tânărul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care acesta a fost condus la spitalul din Caransebeș unde i-au fost recoltate două probe biologice de sânge necesare în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
~
În aceeași zi, în jurul orei 16.25, un bărbat în vârstă de 39 de ani, din Berzovia, a condus un autoturism pe D.N.58 B, dinspre Bocșa spre Reșița. La km 6+160 m, acesta a pierdut controlul volanului și s-a răsturnat pe partea dreaptă a sensului său de mers.
În urma accidentului a rezultat rănirea ușoară a pasagerei pe locul din dreapta-față, fiind transportată la spitalul din Reșița pentru îngrijiri medicale.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,27 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Ieri, 15 mai a.c., în jurul orei 20.20, un bărbat din Reșița a condus un autoturism pe strada Republicii din Bocșa iar la intersecția cu strada Carașului a fost lovit în partea lateral-dreapta de un biciclist în vârstă de 50 de ani, din Bistrița Năsăud, care nu a respectat semnificația indicatorului STOP.
În urma accidentului a rezultat rănirea gravă a biciclistului și rănirea ușoară a unui minor aflat pe bancheta din spate (din cauza cioburilor rezultate în urma spargerii geamului lateral), ambii fiind transportați la Spitalul Județean de Urgență din Reșița pentru îngrijiri medicale.
Biciclistul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Pe numele celor trei bărbați care au produs accidentele de circulație s-au întocmit dosare penale.
***
Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente de conturbare a capacității de conducere, deși există tendința de a se subestima rolul său.
- De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
- Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
- Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală!
Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
Consumul de alcool constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!
NU CONDUCEŢI SUB INFLUENŢA ALCOOLULUI!