Sâmbătă, 13 Mai, 50 de elevi de gimnaziu, Rangerii Juniori ai Sitului Natura 2000 Munții Țarcu s-au reunit la Liceul Tehnologic ”Sf. Dimitrie” din Teregova, la ediția a patra a concursului de prezentări pe teme de natură și protecția mediului ”Să cunoaștem mai bine lumea în care trăim”.

 

Cele 12 echipe s-au întrecut în a prezenta teme despre dezvoltarea zonei din care aparțin, în armonie cu natura, propunând idei pentru dezvoltarea ecoturismului  și agroturismului în zona Munților Țarcu, planul unor afaceri, precum și sesizarea unor probleme cu care se confruntă natura, precum tăierile masive ale pădurilor.  

Elevii au nuanțat încă o dată importanța naturii în viața noastră și grija pe care trebuie să o avem pentru a păstra pe termen lung pentru bogățiile naturale din această zonă. Echipele au câștigat aprecierile juriului prin originalitate reliefată atât în alegerea numelui echipelor, cât și în decorarea posterelor și stegulețului reprezentativ, precum și o ținută pe măsură: portul popular sau tricouri decorate.

Locul I a fost câștigat de echipa ”Eroii viitorului” de la Liceul tehnologic ”Sf. Dimitrie” din Teregova, formată din elevii Berzescu Georgiana, Roșeți Ionela, Ghimboașă Dumitru și Radu Olivian, care au pregătit lucrarea” Viața în mediul rural și cum o putem dezvolta” sub îndrumarea D-nei director prof. Damian Maria. Locul II a fost obținut de echipa ”Cercetașii Naturii” de la Școala Gimnazială Armeniș, Belcotă Alexandra, Feneș Georgiana, Marinca Lina și Roșeți Simona, care au pregătit lucrarea ”Un colț de rai – Măgura Zimbrilor Armeniș” sub îndrumarea doamnei profesor Dranda Daniela. Locul III a fost câștigat de echipa ” Trecutul este la modă” formată din elevii Roşeţi Alina-Teodora, Ghimboaşă Mihaela, Stoichescu Dorina, Haţegan Ana Ştefania și Banda Andrei Nicolae care au pregătit lucrarea ” Promovarea zonei rurale în Teregova” sub îndrumarea d-nei profesoare Jompan Codilă Ana.

 

Evaluarea lucrărilor a fost realizată de către un juriu format din 5 membri: Domnul Inspector Școlar – prof. Moatăr Ion – ISJ Caras-Severin, doamna prof. Moatăr Loredana –  Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 1 Bocşa, doamna Mirela Ianoși – din partea Agenției pentru Protecția Mediului Caraș-Severin,  doamna prof. Popescu Lidia-Iridenta – Liceul Waldorf Timișoara și domnișoara Petronela Irimija – din partea Asociației Bio-Team.

 

Acest concurs este organizat în cadrul proiectului Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu, derulat de Asociația Altitudine Filiala Banat cu susținerea financiară a Fundaţiei pentru Parteneriat şi MOL România. În cele șase ediții ale acestui proiect, peste 1500 de elevi au participat la lecții despre Situl Natura 2000 Munții Țarcu în școli și în natură, 230 de elevi au participat la diferite concursuri, 140 de elevi au participat la tabere Ranger Junior în Munții Țarcu, unii dintre ei reprezentând chiar Situl Natura 2000 Munții Țarcu la Taberele Internaționale ale Rangerilor Juniori organizate de către Federația Europarc în diferite parcuri naționale din Europa.

Parteneri în realizarea acestui proiect sunt: Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin, Muzeul Național al Banatului, Inspectoratul Școlar Caraș-Severin, Asociația Bio-Team, Asociația FOA – Fusion of Arts, Clubul de Turism Concordia Lugoj, Clubul Sportiv Tibiscus Timișoara și școlile partenere: Liceul Tehnologic ”Sf. Dimitrie” Teregova, Școala Gimnazială Zăvoi, Școala Gimnazială Măru, Școala Gimnazială Vârciorova, Școala Gimnazială Armeniș, Școala Gimnazială Turnu Ruieni și Școala Gimnazială Borlova și Școala Gimnazială ,,Ștefan Velovan” Rusca Montană.

Leave a reply