Breaking News
Home / Arad / Comunicat de presă – Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Carol Davila’ București

Comunicat de presă – Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Carol Davila’ București

Infecțiile sezoniere la copil și profilaxia acestora

Știm sau nu să ne protejăm copilul în fața provocărilor sezoniere din punct de vedere al apariției infecțiilor? Care sunt cele mai simple modalități de a reduce substanțial factorii de risc în ceea ce privește îmbolnăvirea copilului tău? Cât de important este aportul vitaminei D în ceea ce privește imunitatea copilului tău și care sunt principalele metode de prevenție legate de posibilele îmbolnăviri sezoniere?

La toate acestea, răspunsul specialistului este dat astăzi de către prof. dr. Mihaela Balgrădean, medic primar pediatru — UMF—Carol Davila — spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ‘ M.S.Curie’.

Primăvara este anotimpul în care ne bucurăm din plin de lumină, culoare și armonie, însă acest anotimp deschide și sezonul în care apar multe și diferite îmbolnăviri respiratorii și digestive la copilul de diferite vârste, începând cu cei mai mici, care nu au împlinit încă vârsta de un an, și continuând cu copiii din perioada de vârstă 1-3 ani, preșcolarii, copii de vârsta școlară și adolescenții. După o iarnă lungă și grea, într-o perioadă de timp în care mulți părinți refuză vaccinările, atât pe cele din calendarul obligatoriu cât și pe cele opționale, în plină epidemie de rujeolă, forme complicate, soldate cu decese, în anii în care diagnosticul de tuberculoză la copil și adolescent este frecvent, se pune problema prevenirii acestor infecții.

Importanța vitaminei D3

Imunitatea copilului este scăzută după o perioadă lungă de toamna-iarnă. La scăderea imunității contribuie și carențele de vitamina D3, care potențează și susceptibilitatea la diferite tipuri de infecții. Mulți copii, dar și adulți au un nivel scăzut de vitamina D în sânge; în cazul copiilor, alimentele care conțin această vitamină în cantitate mare nefiind utilizate, din cauza restricțiilor, particularităților( legate de vârstă), și specificului cultural, în cantități suficiente (pește, crustacee, lapte integral, produse lactate, ciuperci proaspete, diferite cereale, etc). Nici profilaxia zilnică cu vitamina D3, în perioadele reci și umbrite ale anului , nu se face întotdeauna corect și cu doze adecvate vârstei.

Asocierea cu medicații ce conțin calciu, nu este obligatorie pentru un copil care consumă echivalentul a 500 mililitri de lapte zilnic ( sub formă de lapte și produse lactate). Infecțiile respiratorii și digestive la copil sunt în 80% din cazuri virale. Virusurile sunt cele care determină boli respiratorii precum rinite, rinofaringite, angine, sinuzite, otite, traheite, bronșiolite și bronșite, laringite (crup) și pneumopatii acute.

Infecțiile respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire și mortalitate în întreaga lume ( sunt responsabile de unul din cinci decese la copilul sub vârsta de 5 ani), reprezintă cel mai frecvent motiv de vizite medicale și internări , în special la copilul de vârsta preșcolară. Pneumonia cauzează 75-90% din decese. Incidența gastroenteritelor acute la copilul în vârstă mai mică de 3 ani variază, în Europa, între 0,5 — 2 episoade anual.

Susceptibilitate crescută la infecții

Bolile respiratorii și digestive se transmit prin contactul direct al mâinilor copilului cu diferite secreții ale persoanelor bolnave, alimente contaminate, jucării, suzete, etc. Atingerea zonei ochilor, a nasului, produce o reinfecție virală. Secrețiile nazale, respiratorii ale copilului conțin mai multe virusuri infectante decât ale adultului. De altfel, copiii sunt, de obicei, cei care răspândesc infecția în jurul lor în special în colectivități mai mici sau mai mari: grupuri de joacă, grădiniță, școală.

Contrar miturilor ‘curenții de aer, umezeala, oboseala conduc la diverse afecțiuni’, aceștia nu reprezintă factori responsabili de susceptibilitate crescută la infecții. În cazul copiilor dignosticați cu diferite boli cronice ( respiratorii, cardiace, digestive, renale, neurologice), boli neoplazice, imunodeficiențe, diferite tratamente specifice, în malnutriție, la copiii nevaccinați, susceptibilitatea față de aceste tipuri de infecții este crescută.

Reducerea factorilor de risc prin igienă corectă și vaccinare

Pentru a preveni aceste îmbolnăviri se recomandă spălarea corectă și repetată a mâinilor copiilor și ale celor ce le poartă de grijă, a veselei, a ustensilelor de bucătărie, a caserolelor, a jucăriilor, a fructelor și legumelor verzi, pregătirea și gătirea corespunzătoare a cărnii crude, cu informare atentă asupra provenienței acesteia, corect prelucrată din punct de vedere termic, separarea atentă în frigidere a alimentelor crude de cele prelucrate termic (inclusiv carnea) utilizarea exclusivă la copil a laptelui pasteurizat și a produselor lactate verificate și corect ambalate.

De evitat jocul cu telefonul mobil (plin de microbi!), reintroducerea în gură a suzetelor și a diverselor alimente căzute pe sol, precum și a altor obiecte, de obicei utilizate de adulți, necuratate și nedezinfectate înainte de a fi oferite copiilor pentru joacă.

Tot în cadrul prevenției față de diferite boli acute respiratorii și digestive intră și recomandările de vaccinare prevăzute în schema națională de vaccinări, vaccinări ce vor fi făcute în contextul informării corecte a părinților și aparținătorilor, legate de bolile cărora li se adresează aceste vaccinuri și complicațiile posibile ale acestora.

Sursa: agerpres.ro

About editor editor

Check Also

Bataie de joc la adresa firmelor afectate de CO-VID19 din partea Guvernului Romaniei si Ministerului Economiei

In seara zilei de 14 septembrie 2020, pe site-ul Ministerului Economiei, a fost publicata in …

Lasă un răspuns