ACŢIUNEA ”ARMURIER” – OPERAŢIUNILE CU ARME ŞI MUNŢII, VERIFICATE DE POLIŢIA ROMÂNĂ
Poliţia Română a desfăşurat, în toată ţara, în ultima jumătate de an, controale la unități sau care dețin ori folosesc pentru pază, arme și muniții, ateliere de reparat arme, poligoane de tragere, cluburi sportive, gestionari de fond cinegetic și societăți autorizate să desfășoare cursuri de instruire această linie.
Acţiunea s-a finalizat cu retragerea a peste 200 de autorizaţii şi certificate de deţinător, port sau folosire de arme şi muniţii şi constatareaa 28 de infracţiuni din acest domeniu.
În perioada 31 octombrie 2016 – 15 martie 2017, Poliţia Română a derulat o acţiune de verificare a respectării regimului armelor şi muniţiilor de către persoanele juridice care, conform obiectului de activitate, deţin ori folosesc arme şi muniţii sau de către persoane fizice angajate în cadrul acestora și care sunt dotate cu arme de foc.
Verificările poliţiştilor de la structurile de arme, explozivi şi substanţe periculoase au vizat gestiunile de arme şi muniţii, modul de asigurare a securităţii şi funcţionalitatea acestora, documentele societăţii, avizele de port armă şi existenţa mijloacelor de protecţie mecano-fizice şi ale sistemelor de supraveghere şi alarmare.
Pe timpul derulării acţiunii au fost constatate 28 de infracţiuni pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Poliţiştii au ridicat, în vederea confiscării, 38 de arme (3 letale și 35 neletale) și 684 de elemente de muniție, fiind cercetate 33 persoane.
De asemenea, au fost ridicate 400 de arme ce nu mai corespundeau din punct de vedere tehnic şi 946 de cartuşe.
Au fost aplicate 90 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 27 de amenzi, în valoare de 74.418 lei şi 63 de avertismente.
Acţiunea s-a finalizat şi cu retragerea a 162 de autorizaţii de port şi folosire de arme şi muniţii şi a 90 de certificate de deţinător arme neletale, ca urmare a încălcării a dispoziţiilor referitoare la legalitatea deţinerii de arme şi muniţii, starea tehnică a armelor, la evidenţe sau la modul de asigurare al securităţii armelor.
În urma controalelor efectuate la persoanele juridice autorizate să deţină şi să folosească arme de foc şi muniţii, au fost constatate nereguli în 241 de cazuri (dintre care: 11 cazuri privind legalitatea deţinerii de arme şi muniţii, 51 cazuri privind modul de ţinere a evidenţei, 140 cazuri privind starea tehnică a armelor, 4 cazuri privind modul de asigurarea securităţii armelor şi muniţiilor şi 35 cazuri cu privire la personalul dotat cu arme şi muniţii, iar în 214 cazuri neregulile au fost remediate).
Acţiunile pentru verificarea modului de respectarea a legilor nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor şi nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor vor continua.