Grindeanu: Guvernul poate ajuta universitatea din Reșița pe infrastructură; restul ține de dânșii
Premierul Sorin Grindeanu, a avut vineri, la Reșița, o întrevedere cu conducerea Universității ‘Eftimie Murgu’ din Reșița, ocazie cu care a declarat că această unitate de învățământ va fi ajutată de către Guvern pentru finalizarea lucrărilor la campus, însă va trebui să-și calibreze performanța educațională.
‘Știm cu toții situația campusului de la Universitatea ‘Eftimie Murgu’ din Reșița, a căminului și a cantinei de acolo. Am avut discuții cu conducerea universității. Dacă lucrurile rămân așa, vor fi în situația să piardă și ceea ce s-a investit deja, peste 24 milioane de lei. Le mai lipsesc două milioane lei, astfel încât întregul proiect să poată fi dus la bun sfârșit. Proiectul este în proporție de peste 90% finalizat. Printr-un efort pe care înțelegem să-l facem ca și Guvern, vom ajuta Universitatea ‘Eftimie Murgu’ să finalizeze acest proiect. Desigur, dânșii rămân să-și calibreze performanța educațională. Există o tradiție, sunt de acord, dar numărul din ce în ce mai scăzut de studenți e o variabilă unde noi nu mai putem interveni. Prin finalizarea acestui proiect, noi încercăm să oferim infrastructura necesară. Restul ține de dânșii’, a afirmat prim-ministrul României.
Lucrările de extindere și modernizare la campusul studențesc din Reșița, care cuprinde căminul și cantina universității, au început în anul 2012, dar nu au fost nici până în prezent finalizate.
Universitatea ‘Eftimie Murgu’ din Reșița anunța în noiembrie 2016 că funcționează cu program de avarie, după ce s-a hotărât să aibă loc cursuri doar patru zile pe săptămână, pentru a se face economie la buget.
‘La Universitatea ‘Eftimie Murgu’ din Reșița au fost renegociate contractele cu majoritatea furnizorilor de utilități, activitățile didactice au fost programate de luni, până joi, vinerea fiind zi liberă, tocmai pentru a nu mai avea aceleași consumuri de gaz și curent. Totodată, și personalul administrativ are săptămâna de lucru redusă la patru zile. Această măsură este una relativ recentă, pentru personalul didactic auxiliar, respectiv, din luna mai a acestui an. Activitatea universității, însă, se desfășoară în condiții normale, fără a fi afectată calitatea procesului de învățământ’, a declarat pe 26 noiembrie, într-o conferință de presă, conf. univ. dr. Andrade Bichescu, rectorul Universității Eftimie Murgu din Reșița.
Conducerea universității a elaborat și un program de restructurare, care a fost trimis ministerului de resort, prin care s-a cerut și un ajutor financiar.
Potrivit acestui program, există și alte măsuri luate, cum ar fi o normare la maximum a cadrelor didactice, atât cât prevede legea, adică 16 ore fiecare normă. De asemenea, s-au efectuat și anumite restructurări la nivelul personalului didactic și didactic auxiliar, în acest fel încercându-se o diminuare cât mai mare a cheltuielilor. În plus, salariul tuturor angajaților a fost redus cu 20%.
Universitatea ‘Eftimie Murgu’, ca instituție de sine stătătoare, a fost înființată în anul 1992, când avea în componență două facultăți, cea de Inginerie și Facultatea de Drept și Științe Economice, care începând cu 1995 a devenit Facultatea de Științe Economice și Administrative. În prezent, procesul educațional se desfășoară în cadrul a trei facultăți — Facultatea de Inginerie și Management, Facultatea de Științe Economice și Facultatea de Științe Sociale, care însumează în jur de 1.500 de studenți.
În urmă cu un an, la universitatea reșițeană au avut loc și unele întârzieri de mai multe luni la plata salariilor personalului, fiind organizate și acțiuni de protest ale angajaților. În contextul în care s-a arătat că veniturile universității realizate din plata per student asigurată de Ministerul Educației pentru locurile bugetate, precum și din taxele pentru locurile nebugetate nu acoperă necesarul de cheltuieli pentru funcționare, la nivelul conducerii universității s-a vorbit despre realizarea unei fuziuni cu Universitatea de Vest din Timișoara, însă aceasta încă nu s-a concretizat.
Sursa: agerpres.ro