O asociație de proprietari din Reșița a obținut în instanță demontarea antenei de telefonie mobilă de pe bloc
Antenele de telefonie mobilă dăunează sănătății, a decis Judecătoria Sectorului 1, care a dat câștiga de cauză unei asociații de proprietari din Reșița. Locatarii au cerut demontarea antenei, pe motiv că le afectează sănătatea, și au câștigat în instanță.
O companie de telefonie mobilă este nevoită să își demonteze antenele de pe un bloc din Reșița, după ce locatarii au acuzat faptul că antena GSM este periculoasă pentru sănătatea lor.
„Obligă pârâta să demonteze și să mute antena situată pe terasa blocului nr. 30 B, din orașul Reșița, str. Petru Maior, județul Caraș Severin, în termen de 60 de zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Autorizează reclamanta ca, în cazul în care pârâta nu efectuează demontarea și preluarea antenei situate pe terasa blocului nr. 30 B, din orașul Reșita, str. Petru Maior, județul Caraș-Severin, în termen de 60 de zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, să efectueze aceste operațiuni pe cheltuiala pârâtei. Respinge cererea de reziliere a contractului de închiriere, cererea de obligare a pârâtei la plata unor daune de 2.000 lei/zi și cererea privind plata sumei de 1.002,16 lei reprezentând cheltuieli de judecată, ca neîntemeiate. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare, se arată în decizia instanței, potrivit Agerpres.
Decizia nu este însă definitivă.
Avocatul care reprezintă compania de telefonie mobilă a explicat că mai mulți proprietari care locuiesc la ultimul etaj al blocului s-au plâns că, din cauza dispozitivului, se simt rău. Asociația de proprietari a încheiat un contract de închiriere cu Vodafone în urmă cu aproximativ 10 ani, însă suma plătită era de câteva sute de lei pe lună. În plus, nu toți proprietarii își dăduseră acordul pentru acel contract, potrivit Agerpres.
În luna martie, senatorii au adoptat un proiect de lege prin care este interzisă amplasarea antenelor de telefonie mobilă pe spitale, școli și grădinițe. Actul normativ prevede că amplasarea pe proprietățile publice
sau private a rețelelor de comunicații electronice care realizează procesarea și transportul semnalelor prin suport electromagnetic se face la o distanță de minimum 500 de metri față de unitățile de învățământ, unitățile sanitare, centrele de plasament și căminele de bătrân.
Câteva luni mai târziu, Guvernul a luat apărarea furnizorilor de telefonie mobilă și a insistat ca antenele GSM să nu fie amplasate obligatoriu la o distanță de minimum 500 de metri față de școli și spitale