Primarul Adrian Torma mai dă o șansă Bac-ului la Moldova Nouă
Unul dintre cele mai importante proiecte transfrontaliere, „Punct de trecere a Dunării cu bacul între Moldova Nouă şi Golubac – Serbia”, care risca să devină un eşec, a fost salvat, după obţinerea unei prelungiri cu încă un an a termenului de finalizare.
„Ţin să îi mulţumesc primarului oraşului Moldova Nouă, Adrian Torma, pentru deschiderea arătată în deblocarea situaţiei pentru finalizarea proiectului transfrontalier ‘Punct de trecere a Dunării cu bacul între Moldova Nouă şi Golubac’. Este vorba de un proiect de 2,3 milioane euro, demarat în 2013 şi care trebuia finalizat până la sfârşitul acestui an, un proiect aflat într-un impas ce nu-mi poate fi imputat nici mie, dar nici primarului Adrian Torma. Mulţumesc, încă o dată, pentru o decizie raţională, deloc uşoară, pentru că un credit contractat de 3,5 milioane lei nu este uşor de returnat, dar asigur locuitorii din Moldova Nouă de tot sprijinul instituţiei pe care o conduc pentru a finaliza acest proiect moştenit cu probleme”, a declarat, miercuri, la Reşiţa, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.
Potrivit preşedintelui CJ Caraş-Severin, primarul oraşului Moldova Nouă a înţeles riscurile pe care le presupunea nefinalizarea proiectului, mai exact returnarea fondurilor europene folosite de către liderul de proiect – CJ, pentru achiziţia feribotului Baziaş 4 şi a acelora folosite deja de partenerii sârbi.
„După o serie de discuţii cu reprezentanţii Programului IPA şi cei ai Consiliului Judeţean Caraş-Severin, am reuşit să ajungem la un consens, astfel încât proiectul să poată fi dus la bun sfârşit, deoarece, altfel, am fi primit interdicţia de a mai depune proiecte pe anumite axe finanţabile. În al doilea rând, riscam să fim daţi în judecată de liderul de proiect şi partenerii din Serbia şi să trebuiască să plătim peste două milioane euro către ei, pentru că ei şi-au realizat partea lor. În plus, am fi creat un disconfort legat de imaginea oraşului Moldova Nouă. Din fericire, am reuşit prelungirea perioadei de finalizare a proiectului cu un an, dar asumându-ne, respectiv, Primăria Moldova Nouă, costuri de circa 770.000 de euro, adică aproximativ 3,5 milioane lei, pentru îndeplinirea obligaţiilor noastre”, a afirmat primarul oraşului Moldova Nouă, Adrian Torma.
Moldova Nouă va trebui să suporte din fonduri proprii construirea unei platforme pentru punctul de trecere a frontierei şi realizarea unui drum de legătură între Drumul Naţional 57 şi noua vamă. Cum Primăria Moldova Nouă nu are aceşti bani, va trebui să contracteze un credit bancar, pentru care consilierii locali şi-au dat deja acordul.