Ziua IeiPe 24 iunie 2016, vom sărbători, pentru a patra oară consecutiv, Ziua Universală a Iei, o celebrare a iei şi a cămăşii tradiţionale, oriunde s-ar afla pe Planetă. Ia este o adevărată matrice culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi.

Ziua Iei este sarbatorită odată cu Sânzienele şi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, în apropierea datei Solstiţiului de Vară în emisfera nordică, ce marchează debutul verii astronomice. În România, în acest an, Ziua Iei coincide cu ultima zi de şcoală.

Ziua Universală a Iei a fost iniţiată de comunitatea La Blouse Roumaine pe 7 ianuarie 2013 şi a devenit în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de ţări.

Pe 24 iunie 2015, Ziua Universală a Iei a fost recunoscută oficial de Primăria Washington DC, graţiei iniţiativei lui Bogdan Banu.  Vă mulţumim pentru tot ce am creat împreună până acum! Sânzienele vă invită să îmbrăcaţi Planeta în IE şi în 2016!

CUM SĂRBĂTORIM ZIUA IEI

Purtăm o IE, o cămaşă, un costum tradiţional sau un element de design identitar. Dacă nu avem niciun astfel de obiect vestimentar, putem să ne îmbrăcăm în alb (cămaşă, tricou, rochie) cu promisiunea ca, până la ediţia următoare a Zilei Iei, să avem cel puţin o IE sau o cămaşă tradiţională românească.

Ne fotografiem, surprindem bucuria momentului şi frumuseţea locurilor în care ne aflăm. Punem imaginile pe Facebook, Instagram sau Twitter cu hashtagul #ZiuaIei2016 #lablouseroumaine #RomanianBlouse #IAday2016, indicând locaţia unde au fost realizate.
La Moldova Nouă proaspătul primar Adrian Torma a decis să organizeze, cu începere de la ora 18 această sărbătoare importantă pentru toți cei care iubesc și se fălesc cu portul nostru tradițional. Sărbătoarea se va ține pe platoul Dunării. ”După cum v-am spus, cultura reprezintă pentru mine un capitol pe care nu îl voi neglija. Cu bucurie vă anunț că agenda noastră culturală va debuta cu evenimentul ”Ziua Universală a Iei”, sărbătoare ținută în data de 24 Iunie. Îmi doresc ca acest frumos eveniment să fie începutul unei tradiții care să dăinuie peste ani și ani. Vă invit să petrecem împreună acest eveniment, vineri, 24 Iunie, începând cu ora 18.00, în zona Falezei de la Dunăre. Și vă provoc să purtați cu drag ia noastră tradițională în această zi deosebită! Dragi prieteni, nu uitați: puterea de a fii mai buni stă în noi” spune Adrian Torma.

Leave a reply