Cea de-a 60-a zi a calendarului gregorian, ce apare doar în anii bisecți este ziua de 29 februarie.
Conform calendarul gregorian, calendar standard actualmente în aproape toată lumea, majoritatea anilor multipli de 4 sunt bisecți. Fiecare an bisect are 366 de zile în loc de 365, iar luna februarie are 29 de zile în loc de 28. Adăugarea unei zile suplimentare la fiecare an compensează faptul că perioada de 365 de zile este mai scurtă decât un an tropic cu aproape 6 ore. Acest calendar a fost utilizat pentru prima oară în 1582.
Tradiția spune că în această zi domnișoarele sunt îndreptățite să facă primul pas și să își ceară iubiții în căsătorie. O dată la patru ani, pe 29 februarie, rolurile pot fi schimbate.
O lege străveche spune ca în 29 februarie femeile pot fi cele care își cer în căsătorie aleșii. Potrivit tradiției, bărbatul care refuza propunerea trebuie să îi ofere iubitei sale 12 perechi de mănuși, iar ea va purta în fiecare lună a anului câte o pereche de mănuși, din cele 12, pentru a ascunde rușinea provocată de lipsa unui inel de logodnă pe deget.
În România există aproximativ 12.000 de persoane născute pe data de 29 februarie, iar în lume sunt peste patru milioane. Desigur, ei aleg când își sărbătoresc ziua, însă din punct de vedere legal, ziua lor este reglementată prin lege în unele țări pentru a se putea stabili cu exactitate ziua când o persoană devine majoră sau când poate răspunde în fața legii.
Astfel, în anumite țări, cei născuți în an bisect devin majori legal pe 1 martie, iar în alte țări pe 28 februarie.
Astfel, în anumite țări, cei născuți în an bisect devin majori legal pe 1 martie, iar în alte țări pe 28 februarie.
Melinda Preda
sursă foto: google