Club Palace

Club Palace

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, prin ordonanţa din data de 13 ianuarie 2016, punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de inculpaţii:
RĂDOIA TRANDAFIR, patronul Clubului Palace din Caransebeş, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, spălarea banilor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată;
MIHAI MIRCEA sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălarea banilor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Inculpaţii au fost prezentaţi cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti.
În referatul cu propunere de arestare preventivă s-au reţinut următoarele:
În perioada 2007 – 2013, inculpatul Rădoia Trandafir, în calitate de administrator al S.C. RI S.R.L. şi al S.C. RFI SRL a înregistrat în documentele financiar contabile şi în documentele justificative fiscale un număr de 125, respectiv 99 facturi fiscale reprezentând operaţiuni nereale de achiziţii de bunuri şi de prestări servicii, emise de firme, unele reale, altele de tip „fantomă”, cu scopul diminuării bazei de calcul pentru impozitul pe profit şi TVA. Astfel, inculpatul s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma totală de 3.393.386 lei (aprox. 800.000 euro).
Totodată, acesta a dispus efectuarea de transferuri bancare din conturile societăților pe care le administra în conturile mai multor firme de tranzit şi societăţi de tip „fantomă”, de unde a fost retrasă, prin intermediul altor două persoane, suma totală de 11.149.137 lei, reprezentând contravaloarea facturilor fiscale fictive înregistrate în evidențele contabile ale societăților al căror administrator era, cunoscând că banii provin din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în scopul disimulării originii ilicite al acestora, încercând astfel să dea o aparență de legalitate achizițiilor efectuate și să realizeze o ,,albire” a respectivelor sume de bani, de unde au fost apoi ridicate în numerar, fără vreo justificare legală.
De asemenea, inculpatul Rădoia Trandafir a întocmit și semnat în fals contracte care nu au la bază operațiuni comerciale reale, înscrisuri pe care ulterior le-a folosit în vederea sustragerii de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat.
În activitatea infracţională, inculpatul Rădoia Trandafir a fost ajutat, în perioada 2007 – 2011, de către inculpatul Mihai Mircea care a emis un număr de 94 de facturi fiscale către S.C. RI S.R.L., cunoscând că ele nu reflectau operațiuni economice reale, ajutându-l în acest mod pe inculpatul Rădoia  să diminueze baza  de calcul pentru impozit pe profit şi TVA.
Totodată, inculpatul Mihai Mircea l-a ajutat pe reprezentantul S.C. RI S.R.L., prin retragerea din conturile societăților administrate de el, a sumei totale de 5.942.246 lei, tranferată anterior de S.C. RI S.R.L. în conturile societăților la care am făcut referire anterior, în baza achizițiilor fictive efectuate (a contractelor fictive și facturilor fiscale nereale), pentru a da o aparență de legalitate acestor sume și pentru a realiza ,,albirea” acestora, sume care în realitate se reîntorceau la reprezentanții S.C. RI S.R.L.
De asemenea, în calitatea de reprezentant al S.C. BT S.R.L. a semnat în fals împreună cu inculpatul Rădoia Trandafir, reprezentantul S.C. RFI S.R.L., contracte ce nu aveau la bază operațiuni comerciale reale, înscrisuri pe care ulterior, aceştia le-au folosit, prin înregistrarea în contabilitatea firmelor, în vederea sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat.

În vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat, procurorii au dispus, prin ordonanţa din 13 ianuarie 2016, luarea măsurii sechestrului asigurător asupra a 9 bunuri imobile (3 terenuri arabile, o fâneaţă, o suprafaţă de 11.729 m2 pădure, 3 clădiri situate în Caransebeş, precum şi o sală de sport şi un teren de fotbal situate în aceeaşi localitate), aparţinând inculpatului Rădoia Trandafir.
Inculpaţii cercetaţi în prezenta cauză au derulat activităţi comerciale aflate în strânsă legătură cu cele desfăşurate de firme administrate de cei patru inculpaţi cercetaţi pentru acelaşi gen de fapte într-o altă cauză instrumentată de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, inculpaţi prezentaţi în cursul zilei de ieri, 13 ianuarie 2016, judecătorului de drepturi şi libertăţi cu propunere de arestare preventivă, faţă de care instanţa a dispus arestul la domiciliu.
„Faţă de inculpaţii RĂDOIA TRANDAFIR şi MIHAI MIRCEA, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti a dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile” ne-a transmis procurorul Simona Frolu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Public. Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Leave a reply