
Subcomisarul de poliție SAVESCU FLAVIAN SERGIU, din Caraș-Severin, un polițist care oprește timpul în loc, prin fotografie.
‘Fotografia reprezintă pentru mine cel mai frumos mod de exprimare, o preocupare sau o pasiune pe care am dezvoltat-o de-a lungul timpului și care mă reprezintă. Aparatul foto este un instrument pe care îl folosesc pentru a surprinde emoții create în urma admirării unui peisaj sau a interacțiunii dintre oameni.’ — sunt gândurile unui polițist, care își îndeplinește fiecare misiune, de multe ori contracronometru, în ciuda riscurilor, care instrumentează cazuri de infracționalitate și care, dincolo de rigoarea specifică mediului profesional, iubește arta.
Subcomisarul de poliție a început să realizeze fotografie artistică din 2009, deși a cochetat cu această pasiune cu mult înainte. A urmat cursurile Școlii de Agenți de Poliție ‘Vasile Lascăr’ din Câmpina, specialitatea criminalistică, unde a făcut cursuri de fotografie.
După mai multe etape ale vieții sale de polițist, de la cercetări la fața locului, la investigarea fraudelor economice, acum face parte din echipa Serviciului de Investigarea Criminalității Economice al Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin. Îl reprezintă foarte mult fotografia de peisaj și fotojurnalismul. Fotografia l-a făcut să observe mai bine detalii ascunse în tot ceea ce îl înconjoară, l-a ajutat ca în haosul aparent să găsească și să sustragă imagini, momente, emoții. Crede cu tărie că, așa cum spunea Massimo Conți, ‘cele mai bune fotografii pe care le avem se găsesc în mințile noastre… sunt acolo, undeva, pur și simplu… și reprezintă arhiva noastră personală.’
‘Am luat contact pentru prima dată cu fotografia în școala generală, atunci când un amic mi-a arătat laboratorul său ce se afla în debaraua apartamentului în care locuia. Procedeele chimice m-au fascinat, așa cum acum mă fascinează puterea mesajului pe care o fotografie bună îl poate transmite.’
Fiecare fotografie l-a învățat ceva, fiecare este un fragment al personalității sale. Dacă una l-a învățat faptul că o fotografie reușită se obține după multe încercări, alta l-a învățat că trebuie să ai sufletul deschis la a observa lucrurile pe lângă care treci, iar o alta i-a arătat că trebuie să fii la locul și la momentul potrivit.
Palmares fotografic — Cu talentul de a vedea lucrurile dintr-o perspectivă unică, artistică, s-a născut. Dar Flavian a experimentat talentul și l-a fructificat prin muncă. Absolvent al cursului ‘Image analysis’ și masterand în cadrul Facultății de Arte și Design Cluj-Napoca — programul foto-video, polițistul a participat, începând cu anul 2014, la 50 saloane naționale și internaționale de artă fotografică, cu peste 250 acceptări și peste 80 fotografii distincte acceptate, unde a redat, prin cadrele sale, o nouă lume, o lume a sa, plină de sentimente și gânduri… povești create prin ochii săi, în care ceilalți să se regăsească.
În 2014, ‘Foto Club Pro Arad’, l-a ales FOTOGRAFUL ANULUI, iar de-a lungul anilor, a adunat în palmaresul său fotografic, nenumărate premii, distincții și medalii din aur și argint, în cadrul unor saloane internaționale de artă fotografică și concursuri din România, Ucraina, Elveția, Grecia, Serbia și Macao, iar în lună martie 2015 a participat la o tură foto în China.
Polițistul a reușit, prin fotografiile sale, să oprească timpul în loc, redând emoții, stări, secvențe de viață, momente ale orașului sau pur și simplu instantanee de natură, le-a reunit și le-a redat în cadrul unor expoziții personale ori de grup, vernisate în țară și în străinătate (‘Impresii despre lumină’ — Oțelul Roșu, ‘Impresii și momente’ — Galeria Agora — Reșita, ‘Right state of mind’ — Arad, ‘Foto Pro Club Arad’ — Austria — Feldbach, ‘Impresii în mișcare’ — Oțelu Roșu, ‘Foto Pro Club Arad’ — Germania — Pirmasens, ‘Foto Pro Club Arad’ — Craiova, ‘Foto Club BANATUL MONTAN’ — Reșita, Fotografii — Oradea, Expoziție de fotografie ’19’, ‘Foto Pro Club’ — Arad, ‘Foto Club Pro Arad se prezintă’ — Oradea).
‘În cursul anului 2014 am avut șansa să îl cunosc pe Mihai Moiceanu, fotograful pe care eu îl consider cel mai complex fotograf de peisaj din România și primul care a pornit seria workshop-urilor de peisaj din țară. Am participat la un astfel de workshop sub îndrumarea domniei sale, pe Valea Cernei’, povestește subcomisarul de poliție.
Fiecare sentiment, fiecare gând, idee sau viziune are un nume în tablourile sale. Fotografia de peisaj pare una simplă, dar trebuie simțită și întotdeauna bine gândită, iar polițistul Savescu Flavian Sergiu știe să capteze frumusețea în nenumăratele sale forme.
COMISAR ȘEF DE POLIȚIE IULIANA STĂNEL — inginer chimist, din cadrul Institutului Național de Criminalistică.
‘Chimia judiciară nu este un domeniu accesibil oricui. Pentru aceasta, nu este suficient să fii absolvent al unei facultăți de chimie. Mai este nevoie de pasiune și dăruire, iar nu în ultimul rând, de responsabilitate’
Comisar șef de poliție Iuliana Stănel face parte din 2006 din echipa Institutului Național de Criminalistică, Serviciul Expertize Fizico — Chimice. Ofițerul este Expert Criminalist Autorizat în domeniul ‘Expertiza fizico-chimică a probelor materiale’, cu brevet din anul 2005. ‘De-a lungul anilor, am constatat că personalitatea mea a fost în rezonanță cu respectarea unor principii și reguli referitoare la normele de comportament stipulate în Codul de conduită al experților, specialiștilor și tehnicienilor criminaliști din Poliția Română, necesare executării expertizelor și constatărilor criminalistice, și anume: onestitate, integritate și imparțialitate.’
Pasiunea pentru chimie s-a născut în clasa a șaptea, când a învățat primele noțiuni, urmând apoi liceul, facultatea și studiile post-universitare tot în acest domeniu. De fapt, ‘pregătirea este continuă, deoarece este nevoie de actualizarea metodelor de analiză, mereu în concordanță cu echipamentele noi, mai performante’, spune colega noastră.
Ofițerul a lucrat în diverse cauze penale, de omoruri, accidente de circulație, morți suspecte, violuri, tâlhării, furturi sau înșelăciuni, probând vinovăția autorilor prin analiza mai multe tipuri de urme (micropelicule de vopsea, microfragmente metalice, diverse tipuri de aliaje, substanțe toxice, microfragmente din material plastic, reziduuri de tragere și alte urme care intră în categoria urmelor secundare ale împușcăturii, obiecte de podoabă, sol și impurități din sol, fragmente și microfragmente din materiale de construcție etc.).
De un real succes s-a bucurat expertiza mai multor loturi de monede din aur și argint tip KOSONI, recuperate din diverse țări (Germania, Anglia, SUA, Irlanda, Spania), obiecte ale infracțiunilor de furt calificat din situri arheologice (în special Sarmizegetusa Regia) și export ilegal al obiectelor de patrimoniu cultural. De asemenea, a condus la soluționarea cauzei și expertiza mai multor probe de alcool etilic — obiect al contrabandei săvârșite de o grupare organizată ce activa pe raza județului Călărași.
De asemenea, articole precum ‘Metode moderne de studiu al microurmelor și urmelor dinamice de vopsea în elucidarea accidentelor rutiere’, ‘Investigarea criminalistică a solurilor în cazurile infracțiunilor cu violență’, ‘Expertiza fizico-chimică și traficul de obiecte de colecție și numismatică’, ‘Investigarea criminalistică a materialelor de probă ridicate din câmpuri infracționale în care au acționat aceiași autori’, ‘Teste de competență organizate de grupul de lucru pentru analiza vopselelor de autovehicule din cadrul ENFSI pentru asigurarea calității în valorificarea mijloacelor materiale de proba’ scrise de Iuliana în reviste de criminalistică, de criminologie sau de penologie s-au bucurat de succes în rândul colegilor criminaliști din întreaga lume.