rauAdministraţia Bazinală de Apă Banat a finalizat proiectul intitulat ‘Regularizare pârâu Pogăniş şi afluenţi pe sectorul Brebu – confluenţă râu Timiş, judeţul Caraş-Severin şi judeţul Timiş’, fiind executate lucrări de construcţii-montaj şi proiectare, a declarat, joi, presei, Marius Perneac, manager de proiect în cadrul instituţiei.

Valoarea totală a proiectului a fost de 62,3 milioane de lei, cu TVA inclus, finanţarea fiind asigurată în proporţie de 90% din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, cu cofinanţarea de 10% asigurată de la bugetul de stat.

Prin aceste lucrări vor fi protejate împotriva inundaţiilor peste 30.000 de hectare de teren intravilan şi extravilan, dar şi obiective socio-economice, gospodării şi populaţia din zonă.

‘Prin realizarea acestui proiect s-a atins scopul propus şi anume acela de ‘Implementare a infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc’, prin reabilitarea, completarea şi reamenajarea cursului de apă şi a liniilor de apărare de pe pârâul Pogăniş. Proiectul contribuie la un management sustenabil al inundaţiilor, obiectiv prevăzut în Directiva Uniunii Europene privind managementul riscului la inundaţii, prin implementarea de măsuri preventive în zonele vulnerabile din bazinul hidrografic al pârâului Pogăniş, în zona localităţilor Brebu, Zorlenţu Mare, Dezeşti, Fârliug, Remetea-Pogănici,Vermeş, Valeapai, Uliuc’, a precizat Perneac.

Potrivit acestuia, amenajarea hidrotehnică a Pogănişului a început din zona localităţii cărăşene Brebu şi s-a derulat pe o lungime totală de albie de circa 109 km.

‘Prin lucrările efectuate, vor fi scoase de sub efectul inundaţiilor o suprafaţă de circa 29.492,7 hectare de teren extravilan şi 1.216,78 hectare de teren intravilan, de această protecţie beneficiind şi aproape 5.000 de familii, 2.680 de gospodării, 14 grădiniţe şi şcoli’, a adăugat Perneac.

Proiectul a inclus amenajarea a peste 50 km de albie, crescând capacitatea de transport a acesteia, precum şi o supraînălţare a digurilor existente pe un sector de 31 km, constrirea unui parapet de apărare în localitatea Remetea-Pogănici, dar şi realizarea staţiei de pompare în zona localităţii Dezeşti pentru epuizarea apelor din incinta apărată. www.agerpres.ro

Leave a reply