La 95% dintre meciurile din Liga I şi Liga a II-a, jucătorii au arătat bannerul de susţinere pentru jucătorii de la Metalul cu inscripţia “Respect Reşiţa”
Am fost curioşi să vedem în acest week-end cât de solidari sunt fotbaliştii români cu suferinţa prin care trec colegii lor de la Metalul Reşiţa, cei care săptămâna trecută au boicotat meciul cu Olimpia Satu Mare din cauza restanţelor salariale întinse până la 10 luni. Spre surprinderea noastră şi nu prea, bannerul AFAN cu “Respect Reşiţa” a fost vizibil pe aproape toate stadioanele pe care s-au jucat în acest week-end meciurile din primele două eşaloane. Un sincer BRAVO pentru toţi jucătorii care au intrat pe teren cu respectivele bannere, unii dintre ei ignorând presiunile venite dinspre şefii lor.
Important este ca protestul iniţiat de băieţii de la Metalul Reşiţa nu se va opri aici şi, cu ajutorul AFAN, acesta va contina sub alte forme, pentru a spune STOP sclaviei din fotbalul românesc. Preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România, Emilian Hulubei, salută modul cum fotbaliştii din România s-au solidarizat în această privinţă.
“Banner-ul nostru a fost arătat la toate meciurile din liga a doua şi la cinci din cele şapte partide din prima ligă. Ştiu că nu s-a ieşit cu el la partidele Concordia Chiajna – CSU Craiova şi Astra Giurgiu – ACS Poli Timişoara. Sunt convins că nu au fost lăsaţi să le arate. La Chiajna, cei de la Craiova au vrut să iasă ei cu el, dar nu l-au găsit. La fel şi la Giurgiu. Vorbisem cu Constantin Budescu, pentru că el era responsabil cu acest lucru. O să-l sun să văd ce s-a întâmplat. În orice caz, multă lume a văzut bannerul respectiv şi a a luat la cunoştinţă de problemele financiare de la Metalul Reşiţa şi din cam tot fotbalul românesc”, a declarat pentru PUTEREA Emilian Hulubei.
CEx. Marţi, discuţie hotărâtoare cu Răzvan Burleanu
Marţi, începând cu ora 12.00, la sediul FRF, are loc o nouă şedinţă a Comitetului Executiv. Un punct important din ordinea de zi este reprezentat de discuţia pe care conducerea AFAN o vor avea în acest sens cu preşedintele Răzvan Burleanu şi cu membrii CEx. “Trebuie să vorbim cum preşedintele FRF despre această problemă. Nu se mai poate continua astfel. Este în joc viitorul fotbalului din liga a doua şi nu numai. Trebuie să găsim soluţii, dacă se mai vrea ceva pentru fotbalul românesc. Dacă nu, să se transforme liga a doua într-un fotbal semi-profesionist. Să poată aceşti jucători să poată să se şi angajeze la un loc de muncă, pentru că la ce salarii au, la câte restanţe au, la ce condiţii au, îşi bat joc de meseria de fotbalist. Este obligatoriu ca liga a doua să se restrângă la o singură serie, cu maximum 16 echipe, pentru că mai multe nu pot supravieţui. O să propunem introducerea un dosar minim de licenţiere şi la liga a doua, care să ducă astfel la eliminarea datoriilor către jucători. O soluţie bună ar fi cea adoptată acum un an şi jumătate în Cipriu. Acolo a fost chemată FIFA şi toate cluburile, care au fost puse să-şi recunoască datoriile la jucători, impresari, angajaţi, terţi, apoi li s-a propus un termen de reeşalonare a acestor datorii, tocmai pentru grupările să nu mai intre în insolvenţă, pentru că asta este marea problemă. De atunci, la ei nu mai sunt cluburi în insolvenţă. Asta este marea problemă şi la noi. Insolvenţa distruge jucătorii. Ei nu îşi pot lua banii, sau poate îşi vor lua 10% din ei în doi-trei ani şi, mai rău, nu pot pleca la altă echipă. Trebuie impusă şi la liga a doua un fel de procedură de licenţiere, pentru că în momentul de faţă nu există, iar asta produce haosul actual. La Liga 1 au impus penalizarea cu puncte în clasament pentru neplata datoriilor, iar frica a intrat în conducerile cluburilor. Au plătit imediat. Asta e cea mai bună soluţie, cu penalizarea în clasament”, ne-a mai spus şeful AFAN.
Fotbaliştii reşiţeni, disperaţi să devină liberi de contract. Doi dintre ei au fost ameninţaţi
Zece zile au trecut de la protestul jucătorilor de la Metalul, iar situaţia lor nu s-a schimbat deloc în bine. Dimpotrivă. Nu şi-au primit nici un leu din restanţe şi au fost trimişi în tribune la următorul meci, dar s-a trecut şi la ameninţări la adresa lor. Mai precis, FRF n-a gustat gestul lor “necugetat”. Metalul a pierdut cu 3-0 la “masa verde” meciul cu Olimpia, a fost penalizată cu alte trei puncte în clasament şi, pe deasupra, clubul bănăţean trebuie să plătească şi o amendă de 80 de milioane de lei vechi. Conducerea clubului i-a ameninţat pe fotbaliştii care au recurs la protest că amenda va fi plătită din banii pe care urmau ei să-i încaseze. Cert este că jucătorii străini vor fi lăsaţi să plece liberi în aceste zile, la fel şi cei câţiva români care mai sunt prin lot. Cu excepţia a doi fotbalişti. Florin Aniţoiu (foto, centru – nr. 14), jucător cu o anumită cotă, şi care a avut curajul să discute cu PUTEREA despre sărăcia de la echipă, şi Leonard Manole, atacant de mare perspectivă în vârstă de 22 de ani. Pe cei doi, principalul acţionar Cătălin Rufă speră să scoată nişte bani din vânzarea lor. Numai că nimeni nu se încumetă în ziua de azi să mai plătească zeci de mii de euro pe un jucător. De altfel, Aniţoiu chiar a fost ameninţat că dacă nu se va găsi o echipă care să achite suma cerută pe el, va rămâne la Metalul până la sfârşitul contractului. Adică în vara lui 2017.