Primarul oraşului Moldova Nouă, Matei Lupu. Primăria Moldova Nouă anunţase la începutul anului, la Guvern, site-ul www.moldova-noua.ro, dar acesta este acum suspendat, apărând un nou site, www.primaria-moldova-noua.ro, care arată mai degrabă ca un blog, este greu accesibil, nu are biografia primarului şi lipsesc foarte multe informaţii de interes public. Declaraţiile de avere şi de interese sunt scanate şi postate la grămadă, fără nici o ordine, cumulând peste 500 de pagini, ceea ce face dificil de găsit o persoană anume.
Primarul Matei Lupu declară un teren intravilan şi o casă în Moldova Nouă, un Smart şi un Mitsubishi. Are patru active financiare, dar refuză să declare suma, ci scrie „conform extras”. Legea 76/2010 stipulează la articolul 29 (1) „Nedepunerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese în termenele prevăzute de prezenta lege, precum şi nedeclararea, în declaraţia întocmită potrivit anexei nr. 1, a cuantumului veniturilor realizate, sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei. Agenţia poate declanşa din oficiu procedura de evaluare”.
Nu este singura informaţie pe care edilul o ascunde! Soţia sa este director adjunct la liceul din Moldova Nouă, dar nici acesteia nu îi declară venitul anual, scriind doar „conform fişei fiscale”, ceea ce încalcă, încă o dată, prevederile articolului invocat mai sus din Legea 76/2010. Mai mult, deşi soţia sa este director adjunct la Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” din Moldova Nouă, nici aceasta şi nici primarul nu au declaraţii depuse în acest mandat pe portalul ANI, în condiţiile în care liceul nu are un site propriu!
Mai mult, din informaţiile obţinute de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, familia Lupu are două firme, care nu apar în declaraţia de interese a primarului. Este vorba despre SC Alin-Alma SRL şi SC GLT Bella Rosa SRL. Societatea Alin-Alma SRL a concesionat de la Primăria Moldova Nouă serviciul de transport în comun, în anul 2010, la acea vreme actualul primar Matei Lupu fiind doar consilier local şi, în loc să se abţină de la vot, a votat pentru concesionarea serviciului către firma care o avea acţionară chiar pe soţia sa, Lupu Mariana.
Firmele nu apar nici în declarațiile de avere și interese de la ANRM, unde a lucrat în 2011 și unde, deși ocupase un post de funcționar public, a continuat să păstreze și funcția de vicepreședinte al PSD Caraș-Severin, o altă incompatibilitate, nedeclarată în declarația de interese. (vezi aici)(n.n.).
La începutul anului 2015, primarul Matei Lupu a avut mai multe probleme cu consilierii independenţi şi cei din opoziţie care au refuzat să voteze timp de trei luni proiectul de buget al oraşului, invocând tocmai această lipsă de transparenţă a primarului, oraşul Moldova Nouă fiind chiar, câteva zile, în blocaj financiar. Nici 20 de pagini nu a avut proiectul de hotărâre privind bugetul orașului Moldova Nouă pentru anul 2015. Acesta nu a fost în dezbatere publică, nici afișat cu 15 zile înainte ori publicat în presă.
Primarul Matei Lupu a convocat prima ședință de Consiliu Local pentru aprobarea bugetului abia la finele lunii februarie, fiind perfect convins că acesta va fi adoptat, dar surpriza a venit de la majoritatea consilierilor locali, care „nu au ridicat mânuţele regulamentar”.
„Anul trecut, s-a purtat la fel și bugetul i-a fost votat masiv, dar atunci încă funcționa USL-ul. Acum, consilierii liberali și independenții au votat cu noi, așa că proiectul de buget nu a mai trecut”, a spus Eugen Băleanu, consilier local din partea Partidului Verde. Şocat, primarul Matei Lupu nici nu a vrut să audă de dezbatere publică și, la doar câteva zile, pe 3 martie, a convocat o nouă ședință de Consiliu Local.
Dacă la prima ședință secretarul a lipsit, la cea de a doua el a fost ținta consilierilor locali, care i-au reproșat nerespectarea procedurilor de publicitate și dezbatere publică: „Vă rog să rețineți că nu s-au respectat procedurile de dezbatere publică, proiectul de buget nu a fost publicat în presă, nu a fost afișat pe site și nici măcar la avizierul primăriei, cu 15 zile înainte”, a subliniat consilierul independent Saşa Praja Dolici.
O nouă ședință de consiliu local a fost convocată pe 9 martie, în disperarea de a nu se bloca funcționarea administrației publice. Consilierii locali au căzut de acord că trebuie făcut un nou proiect de buget, transparent și cu toate cheltuielile la vedere și decid să înceapă alcătuirea lui capitol cu capitol. Ulterior, s-a constatat că proiectul de buget inițial fusese amendat de unii consilieri locali, dar amendamentele nici măcar nu se aflau în mapa consilierilor, darămite să se fi discutat și făcut cunoscute dinainte, așa că cei trei consilieri locali ai Partidului Verde au părăsit ședința, fapt ce a dus la imposibilitatea realizării celor două treimi necesare, iar Moldova Nouă a rămas fără buget și în luna martie!
Imediat după ședința de consiliu local, pentru a sublinia lipsa de transparență, Eugen Băleanu a ținut o conferință de presă în care a explicat că lipsa de informare, transparență și dezbatere publică l-au determinat să sesizeze DNA.
„Acum 30 de zile a fost respins pe baza unor probleme foarte grave. În ceea ce privește execuția bugetară pentru 2014, în tot anul trecut CL nu a făcut altceva decât să voteze rectificările bugetare și alte proiecte foarte importante, cum sunt: 500 de lei pentru porumbei, 2.000 de lei pentru balul bobocilor. În rest, nici o altă investiție nu a trecut prin CL, noi aflând de ele din presă. Toate au fost făcute prin încredințare directă. A încredința direct o lucrare e una, a evita dezbaterea lor în CL e alta. Ne-am trezit că pentru un singur cont, investiții, a trebuit să ridic mâna pentru sume uriașe, care au fost cheltuite fără să fie trecute prin Consiliul Local. Voi ați vota azi cu ochii închiși niște bani cheltuiți de alții?”, a explicat consilierul local și președintele de ședință Eugen Băleanu.
La mijlocul lunii martie orașul a fost blocat, căci legea nu prevede aceste situații, ci doar că în primele 30 de zile se poate funcționa după bugetul din anul anterior. Cu toată presiunea creată, imposibilitatea plății salariilor profesorilor și a asistaților sociali, lipsa sumelor de cofinanțare pentru proiectele europene, consilierii locali nu au cedat și au realizat ei propriul proiect de buget, mult mai detaliat și transparent și, abia din luna aprilie, orașul Moldova Nouă a intrat în rândul orașelor cu buget.