Icoana Maicii Domnului de la Scăiuş, un simbol al comunităţii solvace

Icoana Maicii Domnului de la Scăiuş, un simbol al comunităţii solvace

Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România sărbătoreşte, în perioada 6-7 noiembrie, ‘Zilele Culturii Slovace’, cu simpozioane ale studenţilor şi cadrelor didactice slovace, expoziţii şi un program artistic, ce vor avea loc la Oradea.

‘Când împlineşti 25 de ani, te gândeşti dacă eşti tânăr sau bătrân, dacă faci parte din trecut, prezent sau viitor. Când am dorit să creăm Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România şi am acceptat să fim reprezentanţii acestei Uniuni, am acceptat şi faptul că trebuie să muncim într-adevăr pentru comunitate, să lupţi zi de zi pentru ceea ce înseamnă a păstra nealterate şi a duce mai departe identitatea, tradiţiile comunităţii slovace şi cehe din România. Întotdeauna vom fi mândri că facem parte din poporul român, contribuind prin noi înşine la multiculturalitate, într-o ţară care îţi permite să te exprimi liber, dar să spui şi adevărul că mai ai nevoie şi de sprijin’, a declarat, pentru AGERPRES, deputatul Adrian Merka, preşedintele UDSCR.

Programul manifestărilor celor două zile aniversare cuprinde, vineri, simpozionul studenţilor slovaci din universităţile din România – Bucureşti, Nădlac, Sălaj şi Bihor, care vor prezenta lucrări având ca temă ‘Comunitatea slovacă din România’. Evenimentul are loc la Biblioteca Universităţii din Oradea.

În cursul zilei, va sosi la Oradea şi Jana Lassakova, vicepreşedintele Parlamentului Slovaciei, care va susţine o prezentare pe tema ‘Relaţiile bilaterale dintre România şi Slovacia’.

Sâmbătă va avea loc un simpozion al celor o sută de cadre didactice de la şcolile cu limba de predare slovacă din Bihor, Sălaj, Arad şi Timiş, care vor discuta despre sistemul de învăţământ cu predare în limba maternă.

Aniversarea va continua sâmbătă, de la ora 17,00 la Filarmonica din Oradea, cu mai multe expoziţii de fotografie realizate în satele slovace din Bihor, costume populare tradiţionale şi literatură scrisă slovacă, dar şi o degustare de produse tradiţionale culinare slovace. De la ora 18,00 la 20,00, organizatorii vor oferi un spectacol artistic festiv, cu decernare de premii.

Preşedintele UDSCR, Adrian Merka, a menţionat că Uniunea a organizat, în cei 25 de ani, peste 1.400 de activităţi culturale la nivel local, judeţean, naţional şi internaţional, cu peste 100.000 de participanţi.

Comunitatea slovacă din România numără în prezent, potrivit liderului UDSCR, în jur de 15.000 de persoane, localizate în judeţele Satu Mare, Bihor, Sălaj, Arad şi Timiş, iar cea cehă, în jur de 1.800 de etnici, în Timiş şi Caraş-Severin. www.agerpres.ro

Leave a reply