Home / Arad / EXCLUSIV Emil Bulboacă, patronul Consiron, trimis în judecată de DNA

EXCLUSIV Emil Bulboacă, patronul Consiron, trimis în judecată de DNA

FOTO: argument-cs.ro
FOTO: argument-cs.ro

Romică Pavel Anculia, fost director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Caraş-Severin, a fost trimis în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Timişoara al DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă.

Alături de fostul şef al APIA Caraş-Severin, care execută deja o altă condamnare pentru corupţie, a fost trimis în faţa instanţei şi Emil Bulboacă, administrator al unei societăţi comerciale la data faptelor, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi cumpărare de influenţă.

„În perioada februarie – aprilie 2012, inculpatul Anculia Romică Pavel, abuzând de prerogativele funcţiei sale de director al APIA Caraş-Severin, a pretins de la inculpatul Bulboacă Emil suma de 20.000 de euro, pentru a-i influenţa pe primarul şi consilierii comunei Sacu, (…) determinându-i pe aceştia să-şi încalce atribuţiile de serviciu, în sensul de a-i atribui firmei inculpatului Bulboacă Emil contractul având ca obiect ‘Curăţirea şi întreţinerea păşunilor pe raza comunei Sacu – 2012’. Suma de 20.000 de euro ar fi fost pretinsă de inculpatul Anculia Romică Pavel pentru primarul comunei Sacu”, se arată într-un comunicat al DNA transmis marţi AGERPRES.

Fostul şef al APIA Caraş-Severin mai este acuzat că i-a promis celuilalt inculpat că, în calitatea pe care o deţinea, va determina atribuirea către acesta a contractului de achiziţie publică, prin emiterea unei adrese către autoritatea contractantă care să ducă la eliminarea competitorilor cu oferte situate sub cea propusă de el. În schimbul acestui serviciu, Anculia a pretins ca suma de 55.000 de euro, rezultată din atribuirea acelui contract, să fie împărţită între el şi Bulboacă, în mod egal.

Este vorba despre organizarea unei licitație pentru întreținerea a 370 de hectare de pășune, de pe raza comunei Sacu. Anculia și Bulboacă urmau să execute o parte din lucrări, dar să încaseze în totalitate subvențiile eurupene. Înregistrările ambientale, au arătat că primarul comunei, Nicolae Daminescu, nu a fost de acord să încredințeze direct contractul, ca acesta să fie sub 15.000 de euro, valoare ce ar fi permis încredințarea directă a lucrării. „Romică Anculia a susţinut că va reuşi să asigure câştigarea contractului de către firma lui Bulboacă, susţinând că pentru aceasta trebuie să-i dea primarului 20.000 euro. De asemenea, în urma discuţiilor s-a stabilit ca Anculia să primească 50.000 de euro de la omul de afaceri, care a fost de acord să dea respectivii bani“. Fostul director al APIA avea grijă să descalifice firmele care ar fi venit cu o ofertă mai mică. Așa s-a întâmplat în 13 aprilie 2012, când, în 13.04.2012 oferta firmei lui Bulboacă a fost pe locul doi, iar comisia a hotărât să amâne desemnarea câştigătorului, solicitând lămuriri de la firmele participante. După ce a fost reţinut de către DNA Romică Anculia, în 11 mai 2012, comisia a decis anularea licitaţiei pe motiv că firmele au venit cu oferte neconforme.
Romică Pavel Anculia a fost deja condamnat definitiv la o pedeapsă privativă de libertate pentru fapte de corupţie, într-un alt dosar instrumentat de procurorii DNA. www.agerpres.ro

About cristian.frant

Check Also

Cursurile „faţă în faţă” s-ar putea relua în semestrul II? Precizări din partea Ministerului Educaţiei

Ministerul Educaţiei a precizat, după apariţia în spaţiul public a unor informaţii conform cărora cursurile …

Lasă un răspuns