România Curată: 10%, boală naţională. Aghiotantul lui Sorin Frunzăverde zeciuia şi lucrările pe fonduri europene
Într-o discuţie interceptată de procurorii DNA, Ionesie Ghiorghioni, aghiotantulde la Caraş Severin al lui Sorin Frunzăverde, i se plângea denunţătorului din dosarul său că nu şi-a primit şpaga pentru lucrările pe fonduri europene.
Dosarul de instanţă al lui Ghiorghioni, cel în care DNA l-a trimis în judecată pentru fapte de corupţie, după ce l-a prins în flagrant luând 20.000 de lei şpagă chiar în biroul său din Consiliul Judeţean, scoate la iveală felul în care acesta colecta banii de la firmele care câştigau contracte din fonduri europene.
Operatorul judeţean de apă şi canal a câştigat trei proiecte cu finanţare europeană, primul pe măsura ISPA, în valoare de 77 de milioane de euro, cel de al doilea pe POS Mediu, a cărui valoare sare de 100 de milioane de euro şi încă unul contractat la nivel de consultanţă pe măsura POS Mediu II, ce ajunge la o valoare de puţin sub 200 de milioane de euro.
Una dintre firmele care a câştigat mai multe contracte pe acest proiect POS Mediu este SC Grupconstruct SRL Mănăstire, firmă deţinută de către Aurelian Popescu, dar care, ca şi firma Maxagro din Gătaia, sunt coordonate sau se află în sfera de influenţă a primarului din Birda, sub supravegherea unui aşa-zis „Iancu”.
Grupconstruct execută în cadrul celui de al doilea proiect cu finanţare europeană, cel pe POS Mediu, mai multe lucrări: „Reabilitare si extindere a conductelor de transmisie, reteaua de distribuţie şi de canalizare în Bocşa”, în valoare estimată de 40.502.226 lei, „Reabilitare şi extindere a conductelor de transmisie, reţeaua de distribuţie şi de canalizare în Oraviţa”, în valoare estimată de 22.880.746 lei, „Reabilitare şi extindere a conductelor de transmisie, reţeaua de distribuţie şi de canalizare în Anina”, în valoare estimată de 30.813.322 lei şi „Reabilitare şi extindere a conductelor de transmisie, reţeaua de distributie şi de canalizare în Moldova Nouă”, în valoare estimată de 38.071.505 lei.
De asemenea, a subcontractat şi lucrările la Băile Herculane, scoase la licitaţie la pachet cu cele de la Caransebeş, dar şi a staţiei de pompare de la Moldova Nouă. Deci vorbim despre lucrări a căror valoare depăşeşte o sută de milioane de lei, deşi nu toate sunt câştigate, unele fiind doar subcontractate. Din păcate, AquaCaraş nu a mai postat pe website firmele cărora s-au atribuit aceste contracte, aşa cum era transparent şi normal, ci doar contractele mari (AICI). La valoarea aceastora, 130 de milioane de lei, trebuie adăugată şi valoarea contractelor subantrepriză din Băile Herculane şi Moldova Nouă, a căror valoare nu este publică. Cum Consiliul Judeţean este acţionarul majoritar al AquaCaraş, Ionesie Ghiorghioni se înţelesese cu acel „Iancu” ca pentru fiecare lucrare a Grupconstruct să primească 10% din valoarea fără TVA a lucrărilor, dar nu a avut curajul să primească banii direct de la patroni. „Iancu” era desemnat să-i dea banii omului de afaceri Valentin Armaşu, care urma, mai apoi, să-i remită lui Ionesie Ghiorghioni. (AICI)
Din ancheta procurorilor DNA reiese clar că „martorul denunţător a făcut referire la numitul „Iancu”, de la firma Maxagro, care ar fi încasat sume consistente în legătură cu lucrările realizate în localităţile Bocşa şi Oraviţa, contractate de la AquaCaraş, iar din aceste sume nu a pus la dispoziţia martorului denunţător Armaşu Paul Valentin procentul reprezentând 10% din valoarea decontată, pentru ca şi aceştia să-i fie remişi inculpatului Ghiorghioni Ionesie (dosar, fila 26). Ulterior, procurorii arată că „Gheorghioni Ionesie a insistat ca martora să-i transmită soţului său Armaşu Paul Valentin faptul că „Iancu”, până în acel moment, nu i-a remis încă nimic”, scriu procurorii.
Cu alte cuvinte, deşi erau lucrări pe fonduri europene, iar licitaţia era organizată de operatorul de apă-canal AquaCaraş SA, procurorii susţin că zeciuiala din lucrări îi revenea tot lui Ghiorghioni Ionesie, interceptat de către procurorii anticorupţie spunându-i Adinei Armaşu că are nevoie de bani pentru partid.
De altfel, DNA a anunţat că a disjuns din dosarul lui Ghiorghioni alte dosare de cercetare penală, inclusiv pentru acest “Iancu” de la Maxagro din Gătaia. Dosarul este unul exploziv, nu numai prin prisma faptului că se scoate la lumină că vicele CJ “vămuia” tot ce prindea, dar şi felul în care acesta îşi exercita influenţa asupra persoanelor de decizie din AquaCaraş, care organizau licitaţiile, sau a modului cum erau făcute unele înţelegeri cu firmele câştigătoare, ca să accepte să subcontracteze lucrările unei alte firme agreate.
Şi mai grav este faptul că lucrările efectuate de SC Grupconstruct la Bocşa au stârnit ample nemulţumiri din partea Primăriei Bocşa, care a făcut constructorului plângeri penale, a aplicat amenzi de sute de mii de lei şi chiar refuză să emită mai multe autorizaţii de construcţie pentru că nu acceptă proiectul tehnic, care ar ciurui mai multe străzi recent asfaltate pe fonduri europene, existând chiar riscul ca SC Grupconstruct SRL să nu termine lucrările până la termenul stabilit prin contract.
Sursa România Curată