Deşi specialiştii susţin că aproape 750.000 de români au Hepatită C, Ministerul Sănătăţii nu face mai nimic pentru depistarea şi tratarea acestora. De aproape 25-30 de ani sute de mii de români poartă în ei virusul Hepatitei C, fără nici măcar să ştie că îl au. Doar 5% dintre persoanele infectate au o simptomatologie specifică, acestea fiind uşor de depistat şi tratat.
Între 5 şi 10 procente, poate chiar 15, de îmbolnăviri cu virusul Hepatitei C au loc în urma relaţiilor sexuale. De cele mai multe ori soţia, îmbolnăvită în urma unui avort sau a unei naşteri, de regulă în perioada de până în 1989, transmite boala şi soţului.
Media anuală pe ţară a îmbolnăvirii cu virusul Hepatitei C este de 3,23% din populaţie. Din fericire există şi judeţe care se află sub această medie (Timiş 2,8%), dar şi judeţe care depăşesc cu mult această medie (Hunedoara sau Caraş-Severin ajung la 5%).
Conştientizarea populaţiei
Potrivit conf. dr. Mihaela Curescu, cel mai important lucru la ora actuală pentru România ar fi conştientizarea populaţiei cu privire la pericolul existenţei Hepatitei C şi un acces mai facil la tratament. Acum, bolnavii de Hepatită C sunt propuşi pentru tratament direct Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care verifică fiecare dosar în parte, după care îşi dă acordul pentru înscrierea în programul de tratament. Deşi au apărut metode de tratament moderne, care presupun chiar lipsa interferonului, la noi se tratează tot ca în anul 2000, cu interferon peg şi ribavirină.
Din păcate Statul Român nu are nici un program de informare foarte bun, astfel că despre Hepatita C românii află:
38% din mass-media
31,2% de la medici
9,5 % de la alţi pacienţi
4,8 % din surse guvernamentale.
Citeşte mai mult pe: http://www.puterea.ro/social/hepatita-c-boala-pe-care-guvernul-vrea-sa-o-ascunda-drogurile-relatiile-sexuale-si-procedurile-medicale-sunt-principala-sursa-de-imbolnavire-120751.html