Klaus Iohannis Marcel Vela Sorin FrunzaverdeSorin Frunzăverde va fi judecat de Tribunalul C-S pentru fapte asimilate celor de corupţie. Procurorii DNA au finalizat dosarul şi i-au trimis în judecată pe Sorin Frunzăverde şi Ionesie Ghiorghioni.

Procurorii anticorupţie au finalizat dosarul şantajului de la alegerile prezindenţiale din 2014 din judeţul Caraş-Severin şi i-au trimis în judecată pe Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, aflat sub control judiciar şi pe Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

În ceea ce-l priveşte pe Sorin Frunzăverde, procurorii consideră că acesta a făcut un fel de trafic de influenţă şi instigare la şantaj când le-a cerut lui Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedintele aceluiaşi for judeţean şi lui Darian Ciobanu, secretarul general al judeţului, să intervină pe lângă primari, respectiv secretari de comună, ca aceia, la rândul lor, să facă demersuri pentru ca unul dintre candidaţii la prezidenţiale, calificat în al doilea tur de scrutin, să obţină un scor mai bun, sau cel puţin apropiat de cel al premierului în funcţie, Victor Ponta.

Procurorii susţin că Frunzăverde l-ar fi instigat pe Ghiorghioni să le transmită primarilor că, dacă Klaus Iohannis nu va avea un scor bun în comunele lor, laalocările de buget ale Consililului Judeţean către UAT-uri din veniturile defalcate din TVA şi impozit, aceste UAT-uri nu vor primi alocări.

Spusele procurorilor par să aibă susţinere, în condiţiile în care, după ce Guvernul a anunţat că în 2015 Consiliile Judeţene nu vor mai aloca fodurile defalcate pentru consolidarea bugetelor primăriilor, Sorin Frunzăverde a convocat mai multeconferinţe de presă în care a insistat să transmită că, pentru anul 2015 Consiliul Judeţean nu va mai face alocările financiare respective şi sublinia discret că „este valabil doar pentru 2015 prin lege, fiind posibil ca din 2016 să se revină la alocările prin forul judeţean” ceea ce pare un mesaj clar, transmis prin presă primarilor care l-au ajutat, că îşi va ţine cuvântul, dar doar atunci când legea îi va permite.

Acuzaţii similare îi sunt aduse şi lui Ionesie Ghiorghioni, la dosarul acestuia procurorii anticorupţie adăugând şi faptul că a făcut fals şi uz de fals, în urma unui accident produs în 18 noiembrie 2014 cu autoturismul Consiliului Judeţean, Ionesie Ghiorghioni ar fi constrâns pasagerii din acel autoturism să declare că ar fi condus unul dintre ei, deşi procurorii spun că el a fost la volan. De asemenea, procurorii susţin că acesta ar fi falsificat şi o împuternicire, pentru susţierea în fals a celor amintite mai sus.

La acea vreme presa locală a relatat extrem de diferit modul de producere al accidentului, o parte dintre ziarele locale insistând pe ideea că autoturismul nu a fost condus de către Ghiorghioni, declarații date și de către poliție și doar o mică parte dintre jurnaliști relatând și spusele unor martori care susțineau că la volan ar fi fost însuși Ghiorghioni. În aceste codiții este foarte posibil ca procurorii anticorupție să înceapă urmărirea penală și împotriva acestora. Interesant este și faptul că, deși apărea în stenogramele date de presă, secretarul general al județului Caraș-Severin, Darian Ciobanu, nu apare trimis în judecată în acest dosar, urmând ca numai rechizitoriul să elucideze cum a fost posibilă omisiunea, sau dacă nu cumva este vorba despre alte acte procedurale.

Dosarul va ajunge la judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Caraș-Severin. Citeşte mai mult pe Blasting News.

Rechizitoriul depersonalizat îl puteţi vedea aici: Anonimizare rechizitoriu Frunzaverde

Leave a reply