Consulul Onorific al Republicii Moldova la Timisoara in vizita la Bocsa si la Muzeul Lucaci (9)Consulul Republicii Moldova pentru partea de vest a ţării, Silviu Sofronie, a făcut vineri, 5 iunie, o primă vizită în judeţul Caraş-Severin, în oraşul Bocşa, unde a avut o întrevedere cu primarul Eugen Cismăneanţu.

„Se fac, la sfârşitul lunii august, patru ani de când sunt consul pentru partea de vest a ţării şi recunosc că am lăsat la urmă judeţul Caraş-Severin pentru vizite. Am discutat despre situaţia politică, în care Republica Moldova şi România sunt două state româneşti ce îşi urmează calea. Noi urmăm parcursul european declarat şi, în bună parte, definit”, a declarat Silviu Sofronie.

Totodată, consulul Republicii Moldova a propus şi trei variante de oraşe care s-ar putea înfrăţi cu oraşul Bocşa.

Consulul Onorific al Republicii Moldova la Timisoara in vizita la Bocsa si la Muzeul Lucaci (3)„Am găsit un limbaj comun şi nu doar în ceea ce priveşte vocabularul, ci şi în gânduri şi năzuinţe, şi asta în toate zonele româneşti în care reprezint Republica Moldova, adică în vestul ţării dumneavoastră. Am propus ca Bocşa să se înfrăţească cu Cahul, Soroca sau, mai degrabă cu Edineţ. Am explicat că aş prefera ca alegerea să fie făcută pentru cel din urmă, din motive simple: numărul populaţiei, precum şi dezvoltarea economico-socială sunt similare cu cele găsite în Bocşa, dar alegerea nu-mi aparţine. Sunt trei variante propuse şi atât”, a precizat consul onorific al Republicii Moldova la Timişoara.

Consulul Onorific al Republicii Moldova la Timisoara in vizita la Bocsa si la Muzeul Lucaci (4)Gazdele i-au înmânat diplomatului moldovean o mapă de prezentare a oraşului Bocşa, precum şi două albume cu opera maestrului Constantin Lucaci.

„Au mai fost purtate discuţii pe marginea culturii comune ale celor două ţări, despre posibile colaborări între Bocşa şi Republica Moldova, înlesnite de către Consulat. Este, oarecum, prematur să intrăm în detalii legate de interesele noastre comune, însă este cert că vom avea o relaţie de strânsă prietenie”, a subliniat, la rândul său, primarul oraşului Bocşa, Eugen Cismăneanţu.

După întâlnirea de la primărie, consulul Republicii Moldova a vizitat Muzeul „Constantin Lucaci”, singurul din ţară şi al doilea după cel aflat sub egida Vaticanului.

Tot vineri, consulul a avut programate vizite la Reşiţa şi Anina, iar în lunile următoare sunt prevăzute deplasări la Oraviţa şi Moldova Nouă.

Consulul Republicii Moldova la Timişoara, Silviu Sofronie, este profesor universitar, medic chirurg, membru în mai multe asociaţii profesionale naţionale şi internaţionale şi este autor a peste 180 de publicaţii ştiinţifice. AGERPRES

Leave a reply