pregatirea activitatilor de protectia mediuluiOrganizația internațională de mediu WWF (World Wide Fund for Nature) crește eforturile de conservare a zonelor de sălbăticie din Carpaţii de Sud-Vest prin lansarea unui nou proiect de educație. Proiectul „Tineri activi pentru protejarea naturii sălbatice din Carpaţi” se derulează în parteneriat cu cinci licee din oraşele Reșița, Anina, Orșova, Băile Herculane și Lupeni, fiecare localitate fiind situată în vecinătatea celor cinci parcuri naționale și naturale cheie din regiune. Cel puțin 200 de tineri și 10 profesori vor lucra împreună ca o reţea de cetățeni activi implicați în protejarea zonelor sălbatice.

Pe 300.000 de hectare, în sud-vestul României, se află una din cele mai mari bogății ale Europei: cea mai întinsă zonă de sălbăticie. Sălbăticia înseamnă armonie şi echilibru. O zonă sălbatică e aceea în care procesele naturale se desfăşoară firesc: nici viaţa speciilor, nici peisajul nu sunt modificate substanţial de către oameni. Pentru a avea zone sălbatice funcționale și armonizate cu interesele comunităților locale, WWF România lucrează împreună cu parteneri din România şi din afara ţării la dezvoltarea managementului zonelor de sălbăticie pe teritoriul a cinci parcuri naționale și naturale din sud-vestul țării: Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, Parcul Natural Porțile de Fier, Parcul Național Domogled-Valea Cernei și Parcul Național Retezat.Proiectul „Tineri activi pentru protejarea naturii sălbatice din Carpaţi” se concentrează pe aceste cinci arii protejate și urmăreşte misiunea organizației de a implica comunitățile locale în procesul de conservare a acestei bogății naturale. Pentru că educaţia joacă un rol cheie în procesul de conservare, WWR România îşi propune să lucreze împreună cu elevii și cadrele didactice din regiune în acest demers.

 „Din experiența WWF în domeniul educației, tinerii devin responsabili și proactivi în ceea ce privește natura atunci când li se oferă ocazia și păstrează această atitudine pe termen lung. În plus, acești elevi de liceu sunt adulții de peste câțiva ani și cei care pot lua decizii în comunitățile lor. Ne-am propus să facilităm accesul la informaţii şi să creăm contexte de învăţare prin care elevii din aceste zone să observe ce beneficii le poate oferi natura sălbatică pe care o au în jur şi să se dezvolte ca lideri şi cetăţeni activi pentru protejarea acesteia”, a declarat Irina Lapoviţă, WWF-România, managerul proiectului.

Principalele activităţi ale proiectului includ: dezvoltarea unui „Manual despre natura sălbatică”, oferit gratuit liceelor ca auxiliar didactic și sprijin în organizarea de activităţi cu elevii, organizarea unor tabere de aventură în natură și desfășurarea, în luna octombrie a acestui an, a evenimentului „Academia pentru natura sălbatică”, o sesiune de formare pentru elevi  și profesori pe tema naturii sălbatice și a cetățeniei active.

Toate aceste activităţi susțin deschiderea un club pentru protejarea naturii sălbatice în fiecare liceu în cadrul căruia elevii şi cadrele didactice să poată desfăşura activităţi şi implementa proiecte. Cluburile vor fi susţinute de către echipa WWF România prin resurse şi mini grant-uri pentru implementarea proiectelor propuse de elevi. În plus, cei mai activi membri ai cluburilor vor merge într-o „Expediţie în natura sălbatică”, organizată pentru fiecare liceu.

Liceele care vor lucra împreună cu WWF România începând cu săptămâna ”Să ştii mai multe, să fii mai bun!”  (6-10 aprilie 2015)  sunt:

Colegiul Naţional „Traian Lalescu” Reşiţa (CS) din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, echipa coordonată de Dir. Pavel Ghimboaşă, Prof. Nicolae Chiosa şi Prof. Ovidiu Bădescu;
Liceul „Mathias Hammer” Anina (CS), din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa,  echipa coordonată de Dir. Mihaela Wetternek, Prof. Gherman Leonard, prof. Focht Ramona, prof. Imbrescu Adriana şi prof. Marin Marian;
Liceul „Hercules” Băile Herculane (CS) in Parcul Național Domogled – Valea Cernei, echipa coordonată de Dir. Şain Anda, Dir. Toma Drăgoi, Prof. Trifina Corina şi Prof. Camelia Barit;
Liceul „Traian Lalescu” Orşova (MH) din Parcul Natural Porţile de Fier, echipa coordonată de Dir. Gheorghe Oprescu, Prof. Mihaela Drăgan şi Prof. Mirela Calea;
Liceul „Mircea Eliade” Lupeni (HD) din  Parcul Naţional Retezat, echipa coordonată de Dir. Daniel Ianoşi,  Prof. Beczuk Adiola şi Prof. Onică Aurora.

Pentru a transmite mai departe modelul, cadrele didactice înscrise în proiect vor prezenta activitățile realizate în cadrul cluburilor profesorilor și reprezentanților ariilor protejate printr-o sesiune de formare care va avea loc in anul 2016.

Proiectul este implementat împreună cu WWF Elveția și cu sprijinul financiar al DBU – Fundația Federală Germană pentru Mediu. Va fi implementat pe durata a doi ani (decembrie 2014 – decembrie 2016) şi are un buget total de 160.910 €. 

Leave a reply