
Ziua votului pentru Parlamentul European intre reguli si nereguli
Asociatia Funky Citizens a acreditat pentru 25 mai 2014 echipe mobile care au monitorizat procesul electoral in mai multe sectii din Bucuresti, precum si in Judetele Ilfov si Cluj. Echipele de observatori au parcurs un numar de peste 100 de sectii de votare, atat din mediul rural, cat si din cel urban, pentru a monitoriza modul in care sunt organizate alegerile si cum se raporteaza administratia electorala la votanti.
In primul rand, semnalam un numar crescut de potentiale nereguli legate de utilizarea abuziva a listelor electorale suplimentare in Judetul Ilfov si in Sectorul 1 din Bucuresti. In mai multe sectii de votare din localitati precum Mogosoaia (sectia 196) sau in sectorul 1 (Liceul Constantin Brancoveanu) a fost raportat un numar semnificativ de votanti pe listele electorale suplimentare. In sectia 221 din Tunari numarul celor de pe lista electorala suplimentara reprezenta peste jumatate din lista celor din copia dupa lista permanenta, la mijlocul zilei de vot.
Monitorizarea sectiilor de votare evidentiaza nevoia informatizarii sectiilor de votare, pentru a evita votul multiplu si a pregatirii mai aprofundate a presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare – care nu cunosc legislatia electorala sau care sunt influentati de persoane din afara administratiei electorale (in Bucuresti si Ilfov). Ridicam problema impactului negativ al liderilor si oficialilor locali care intervin in mod ilegal si nejustificat in procesul electoral, prin influentarea votantilor, precum si a sectiilor care functioneaza dezorganizat, fara un control precis al procesului electoral. In Comuna Stefanestii de Jos, Judetul Ilfov, la sectia 218, observatorii au remarcat un numar mare de votanti, care disturbau functionarea sectiei de votare, inclusiv prin potentiala influentare a votantilor. A fost sesizat Biroul Electoral Judetean Ilfov.
De asemenea, au fost raportate mai multe cazuri de transport organizat pentru votanti in Pantelimon sau in Sectorul 1. Transportul, desi nu este ilegal conform legislatiei electorale in vigoare este combinat in multe cazuri cu mita electorala sau cu fortarea alegatorilor sa voteze cu o anumita formatiune politica.
Mai mult, anumiti competitori electorali au continuat campania electorala, in ciuda prevederilor Legii 33/2007 si au trimis mesaje de indemnare a alegatorilor sa voteze cu formatiunea politica respectiva. Mesajele primite de votanti din mai multe orase din Romania pot fi consultate in atasamentul acestui comunicat – lista nu este exhaustiva.
Presiunile la adresa observatorilor interni acreditati in sectiile de votare nu au lipsit, fiind vorba fie de ingradirea unor drepturi precum accesul la documente oficiale sau chiar amenintari si intimidari din partea oficialilor electorali, cum ar fi cazul semnalat la Liceul Constantin Brancoveanu, care a fost transmis Biroului Electoral al Sectorului 1.
Observatorii au remarcat lipsuri in implementarea unitara si coerenta a legislatiei legata de urna speciala (mobila). Astfel, unii presedinti ai birourilor electorale au sigilat urna speciala intrucat nu s-au inaintat cereri de utilizare a acesteia, pe cand in alte sectii urna a ramas desigilata pe parcursul intregii zile. Desi Biroul Electoral Central a fost sesizat de organizatiile partenere, nu am primit niciun raspuns oficial. Neclaritati asemanatoare se aplica si altor articole de lege, care difera si la fiecare tip de scrutin, devenind astfel foarte evidenta nevoia unui Cod Electoral integrator si a unor norme clare de aplicare.
Organizatiile partenere vor sintetiza toate aceste probleme intr-un raport de politici publice – cu recomandari pentru autoritatile de management electoral – care va fi lansat in cadrul unei conferinte in luna iunie.