Update Vineri 30 mai
Patronul spitalului privat ‘Athena’ din Timișoara, Giatras Konstantinos, şi șefa de laborator, medicul biolog Pappa Cherachlea, au fost reţinuţi în această dimineaţă, de procurorii DIICOT, pentru 24 de ore sub acuzația de trafic de celule umane. După mai bine de zece ore de audieri, celelalte patru persoane suspectate de a fi complicii lui Giatras Konstantinos au fost lăsate să plece acasă şi vor fi cercetate în stare de libertate.
În timpul audierilor, Giatras Konstantinos a recunoscut că a efectuat procedurile de inseminare pentru mame surogat, dar a susținut că astfel de lucruri se întâmplă şi în alte clinici din România. Ofiţerii de la Combaterea Crimei Organizate au descins ieri la locuinţa lui Giatras Konstantinos, fiind ridicat şi dus la audieri. Până în prezent, ofiţerii DIICOT au descoperit două cazuri de donatoare şi trei cazuri de mame purtătoare. Pentru o recoltare de ovule, tinerele donatoare, în special studente, primeau câte 300 de euro, iar materialul celular era folosit ulterior pentru însămânţări in vitro, o singură procedură costând 4.000 de euro.
Asistenta personală a patronului spitalului era cea care supraveghea pacientele acestuia când Giatras Konstantinos nu era în ţară. Spitalul ‘Athena’ a mai fost obiectul unei anchete a oamenilor legii, anul trecut fiind arestat fostul director, pentru fraudarea fondurilor Casei de Sănătate prin deconturi fictive. AGERPRES
joi 29 mai
Mii de euro au fost în joc pentru recoltarea şi vinderea ovulelor, la o clinică privată din Timișoara. Cei implicați sunt managerul instituției și șefa de laborator, ambii cetățeni greci, dar şi doi medici și o asistentă. Pentru a elucida cazul mai multe percheziții au fost făcute în această dimineață, acasă la managerul grec şi la clinica privată.
Potrivit procurorilor DIICOT, suspecţii ar fi plătit câte 300 de euro unor tinere de la care recoltau ovule.O parte dintre celule au ajuns inclusiv în străinătate, la cupluri care plăteau mii de euro pentru ele. Anchetatorii spun că cei din clinică se foloseau inclusiv de mame surogat, iar două femei ar fi născut deja. Femeile de la care se recoltau ovule, majoritatea studente, ar fi fost supuse unui tratament de stimulare hormonală. Până acum, polițiștii au identificat 12 femei. Femeile ar fi semnat şi acte notariale prin care se angajau să predea copiii altor familii, dupa naştere. În timpul sarcinii, acestea ar fi primit câte 1500 de lei lunar, iar apoi alte sume de bani. Suspectele sunt acuzate de complicitate la trafic de celule umane, iar două dintre ele au dat deja declaratii procurorilor.
În România, legislația permite prelevarea de organe, țesuturi şi celule de origine umană şi transplantul acestora, doar în mod gratuit, fără dobândirea de foloase materiale, iar scoaterea din ţară se poate face numai în baza unei autorizații speciale.