film2Singura producție românească selecționată în acest an la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, a fost scurtmetrajul independent ‘Trece și prin perete’. Pelicula realizată de Radu Jude, a fost recompensată cu Mențiunea Specială a Juriului secțiunii ‘Quinzanne des Réalisateurs’ .

Scenariul filmului ‘Trece și prin perete’ poartă semnătura lui Radu Jude, imaginea a fost realizată de Marius Panduru, Cătălin Cristuțiu s-a ocupat de montaj, în timp ce sound design-ul este semnat de Dana Bunescu, scenografia Adi Cristea, costumele Maria Pitea. Din distribuție fac parte Sofia Nicolaescu, pe care publicul o va recunoaște din multipremiatul lungmetraj ‘Toată lumea din familia noastră’ (regia Radu Jude), Ion Arcudeanu, Marcel Horobeț, Gabriel Spahiu și Alecu Jude.

Scurtmetrajul ‘Trece și prin perete’ este o adaptare liberă după povestirea ‘În magazie’ de A.P Cehov și este o producție 100% independentă realizată de Micro Film în coproducție cu Mitra Film și Motion Picture Management. Producători Radu Jude și Ada Solomon.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor câștigătoare a numeroase premii „Lampa cu căciulă” și „Alexandra”. Lungmetrajul de debut, „Cea mai fericită fată din lume”, a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival și premiul FIPRESCI la IndieLisboa. Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, „Toată lumea din familia noastră”, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, în secțiunea Forum, și a avut premiera în cinematografele din România în luna aprilie a anului trecut.

În prezent, regizorul Radu Jude se pregătește de cel de-al treilea lungmetraj ‘Aferim!’, film care va intra în producție la mijlocul lunii viitoare. În plus, regizorul are în pregătire și un alt proiect cinematografic: ‘Inimi cicatrizate’, o adaptare după Max Blecher.

Prezența delegației române la Cannes a fost susținută de Institutul Cultural Român, precizează un Comunicat remis AGERPRES.

Leave a reply