dia12Am cunoscut-o pe Iasmina cu mulţi ani în urmă. O ştiam de pe vremea în care cocheta cu luptele sub îndrumarea Alinei Vuc. După ceva ani ne-am reântâlnit. Văzusem pe youtube câteva videoclipuri şi nu mi-a venit crede ochilor şi urechilor: Iasmina-Adelina Dimcea cântă…

 
Născută la Reşiţa pe 29 martie 1994, cu origini la Zorlentul Mare, în judeţul Caraş-Severin, cu o matuşă (Mărioara Dimcea – o mare, mare doinitoare) care a cântat pe aceeaşi scenă cu regretata Mariana Drăghicescu, cu o mamă care în tinereţe a cochetat cu muzica populară din Banat pe scenele ţării la Cântarea României, era evident că Iasmina-Adelina are Banatul în sânge. Încă din clasele primare, Iasmina făcea parte din proiectele propuse de profesori. Ba pe la cor, ba pe la cânturi populare. Încet, încet Iasmina a ajuns să iubească muzica populară din Banat, mai mult, atunci cănd sunt emisiuni cu muzică populară din Banat pe la posturile de televiziune nu se dezlipeşte din faţa micului ecran. ,,Am fost la filmări şi-acolo am cunoscut-o pe Felicia Stoian. Pot să spun că de atunci joi seara la ora 20:00 televizorul din casă trece pe TVR3 – TVR Timişoara, doar începe Cântec şi Poveste, o emisiune cu şi despre adevăraţi bănăţeni, o emisiune despre tradiţii, obiceiuri, porturi populare din toate zonele Banatului” mi-a spus Iasmina încântată de Felicia Stoian. Îşi aminteşte chiar că atunci când era prin clasa a VI-a sau a VII-a, a înregistrat şi primul videoclip, pe care-l are în arhiva personală. ,,Orchestra era compusă dintr-o orgă şi-un saxofon” imi spune amuzată Iasmina. Au urmat trei ani de pauză, ani în care Iasmina a încercat să facă sport, impulsionată de Alina Vuc. Sigur ca acest sport n-a fost deloc pentru ea şi-a hotărât să se întoarcă la muzică şi odată cu începerea liceului a hotărât să urmeze cursurile Şcolii Populare de Arte. Corina Marilena Dumitru i-a fost mentor pentru un timp.

dia6A apelat la serviciile lui Simion Ţeicu, care i-a compus doua piese, atât la texte cât şi la liniile melodice, şi odată imprimate aceste piese, Iasmina a început să aibă apariţii la posturi de televiziune. Urmează colaborările cu Simion Ţeicu dar şi cu doamna Laura Laurenţiu şi cu Doru Ţăranu, cu care Iasmina reuşeşte o compilaţie si imprimă chiar şi un DVD ,,Cântăm cu drag Banatul” şi astfel apariţiile la posturile de televiziune se înmulţesc şi-şi măresc aria. De la posturile locale, Banat tv şi Vest tv, Iasmina ajunge la Tele Europa Nova, Hora, Favorit, Etno. Îşi doreşte tare mult un duet cu Felicia Stoian, neapărat la TVR Timişoara şi pe scenă într-un spectacol cu Nicoleta Voica. A participat la preselecţiile Festivalului Concurs ,,Laleaua pestriţă” de la Ramna şi aşteaptă noi provocări. Ca orice bănăţean are în portofoliu doina bănăţeană dar şi celelalte genuri de muzică specifice Banatului şi nu-i lipseşte muzica de petrecere. Vacanţele şi le-a petrecut la bunici la Zorlentul Mare şi adoră Sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos şi cea a Învierii Mântuitorului, pe care le petrece în continuare în sânul familiei. Adoră pregătirile pentru aceste două sărbători, atunci când la ţară încă se poartă tradiţiile autentice şi ,,Când îmbrac costumul popular simt că sunt alt om”. Port cu mândrie costumele populare pe care le am, multe dintre cele 17 costume sunt vechi de peste 100 de ani moştenite de la străbunica şi bunica, dar şi de la alte femei din sat. ,,Ce ştiu cu siguranţă este că vreau să mă perfecţionez şi să duc mai departe portul, muzica şi tradiţiile Banatului şi ori de câte ori am ocazia să le fac cunoscute oriunde sunt solicitată” a încheiat solista. Mult succes Iasmina-Adelina Dimcea !

Foto: arhiva facebook a interpretei
Dan-Alioşa Ulici

Comments

Leave a reply