Cei 4,3 milioane de lei din TVA utilizaţi pentru plata datoriilor

Cei 4,3 milioane de lei din TVA utilizaţi  pentru plata datoriilor

Situaţia stingerii prin sume defalcate din TVA a obligaţiilor restante ale primăriilor şi ale instituţiilor publice faţă de furnizori sau faţă de bugetul statului a fost prezentată  astăzi în şedinţa Colegiului Prefectural al judeţului Caraş-Severin.

Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, de care au beneficiat unităţile administrativ-teritoriale din Caraş-Severin au fost utilizate exclusiv pentru stingerea obligaţiilor restanţe înregistrate, faţă de furnizorii de bunuri şi servicii sau faţă de bugetul de stat, pe anul trecut.

‘Municipiul Reşiţa a primit peste 600 mii lei, municipiul Caransebeş, puţin peste 160 mii lei, din care 97 mii lei pentru Spitalul Municipal de Urgenţă, Anina aproape 165 mii, Băile Herculane, circa 608 mii lei, Moldova Nouă, aproape 95 mii lei, pentru Spitalul orăşenesc. De asemenea, Oraviţa a primit aproximativ 716 mii lei, din care 190 mii lei pentru spital, iar Oţelu Roşu, peste 165 mii lei, din care 25.550 lei pentru spital’, a declarat, în şedinţa Colegiului Prefectural, Viorica Papa, din partea Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Caraş-Severin.

Au mai primit sume defalcate din TVA şi 11 comune cărăşene: Armeniş, Berlişte, Brebu Nou, Ciudanoviţa, Goruia, Lăpuşnicel, Lăpuşnicu Mare, Marga, Mehadica, Pojejena şi Sacu. Totalul sumelor alocate din cotele defalcate din TVA a fost de 4,3 milioane lei.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghioni, a arătat că taxa pe valoarea adăugată ar trebui să fie achitată în momentul încasării facturilor şi nu la emitere, aşa cum prevede legea.

‘Agentul economic, nefiind sigur de încasarea banilor, nu taie factura. Cred că ar trebui să propunem o schimbare în legislaţie, prin care TVA să fie achitată la încasare. Astfel, sunt convins că documentele ar fi întocmite aşa cum trebuie şi se va reglementa acest sistem financiar. Gândiţi-vă ce înseamnă pentru agenţii economici să stea cu TVA plătită deja, dar banii să nu încaseze în toată această perioadă’, a precizat Ionesie Ghiorghioni.
AGERPRES

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )