Alin Turculescu almăjan ge istănă !

Alin Turculescu almăjan ge istănă !

AT6Născut pe 21 iunie 1994 în Bozovici, pe Valea Almajului, Alin Turculescu e bănăţeanul care urcă treaptă cu treaptă şi vrea să ajungă sus în vârf. Interpretează cu mândrie muzica tradiţională de pe Valea Almajului: ,,Deşi noi bănăţănii ni-s doinitori, trebuie sa fiu generalist, pentru a mulţumi o gamă cât mai variată din publicul ascultător” îmi mărturisea cu emoţie în glas Alin. Începe să iese în faţă cântând aproape la terminarea liceului. ,,Pot să spun că deşi mai cântam eu pentru ai mei, am avut câteva încercări timide e drept de-a cânta publicului, dar,adevăratul debut cu publicul
l-am avut destul de târziu, pe la 16 ani. Nu m-am aruncat în faţa iubitorilor de muzică populară doar de dragul de-a apărea, am tatonat uşor terenul, am acumulat noţiuni de bază şi nu numai, pentru ca la banchetul clasei a XII-a să mă lansez cu adevărat pe piaţa muzicală, cântând pentru întâia oară cu formaţie în spate. A fost de vis şi trebuie să recunosc că banchetul acela are pentru mine o dublă semnificaţie: un sfârşit, al liceului şi-un început, pot spune un frumos debut în muzica populară tradiţională bănăţeană”.

Alin Turculescu este student în anul al II-lea la Timişoara la Universitatea de Vest la Ştiinţe Economice şi în paralel urmează cursurile de canto popular ale Şcolii Populare de Artă, clasa doamnei Carmen Popovici-Dumbravă. Îmi povesteşte cu vădită emoţie în glas despre spectacolele la care a reuşit să urce pe aceeaşi scenă cu doamna profesoară Carmen Popovici-Dumbravă, Ana Pacatiuş, Ştefan Isac, Iosif Ciocloda, Valeria Berzescu, Iosif Puşchiţa, Carmen Biruescu, Ion Cernescu, Maria Didraga, Desanca Lalici Mihaela Petrovici, Dumitru Stoicănescu. Se simte întotdeauna bănaţean atunci când la spectacole întalneşte Ansambluri: fie că e vorba de cele mari, Doina Timişului, Doina Banatului sau pur şi simplu vecinii de la Bănia cu a lor fanfară. Participarea la Festivalul ,,Aurelia Fătu Răduţu”, Bocşa 2013, îi dă lui Alin mare încredere şi odată cu această apariţie, încep şi prezenţele pe micile ecrane la emisiuni de specialitate: Favorit, Etno, Hora, Tele Europa Nova, Ten tv, Banat tv. Despre costumele populare ale lui Alin îmi povesteşte cu atâta fală ca un bănăţean get beget: ,,Ge istănă că noi bănăţănii ni-s făloşi ge ţoalele noastre. Costumele pe care le îmbrac, sunt moştenite, altele sunt primite si unele sunt făcute acum de bunica mea”. Succes Alin Turculescu şi te aşteptăm pe scenă !

Foto: Alin Turculescu şi Dan-Alioşa
Dan-Alioşa Ulici

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )