1003_jazz(1)Ziua Internaţională a Jazzului va fi marcată în acest an în premieră în municipiul Arad, printr-o serie de concerte şi acţiuni dedicate promovării acestui gen muzical, evenimentele fiind organizate de Centrul Judeţean de Voluntariat Arad, Primăria Municipiului Arad, Molnar Events şi Asociaţia Restart Arad, sub patronajul UNESCO.

‘Spectacolele debutează vineri, cu câteva zile înainte de sărbătoarea propriu-zisă a jazz-ului. Organizatorii dau asigurări că este vorba de un eveniment unic în Europa de Est, în cadrul acestuia urmând să fie prezentate lira şi pan flute (naiul) de către Florin Ştefan, într-un concert Jazz Fusion. De asemenea, sunt invitaţi muzicieni profesionişti din viaţa culturală a Transilvaniei, cunoscuţi atât în ţară, cât şi peste hotare: Csaba Cserey – tobe şi percuţie, Aladar Renato Pusztai – vioară, Jozsef Hollandus – chitară bass, contrabas şi Nicu Barna – keyboard şi sunet’, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ramona Creţu.

În data de 30 aprilie, de Ziua Internaţională a Jazz-ului, acest gen muzical va fi sărbătorit încă de la de la primele ore ale zile, în mai multe localuri partenere din municipiul Arad şi Chişineu-Criş. De-a lungul întregii zile, în aceste localuri se vor difuza emisiunile postului de radio ‘Iubesc Aradul’, care a pregătit un ‘playlist’ muzical de jazz ‘mainstream’, iar de la ora 13.00, vor difuza ‘via youtube’ Concertul de gală de la Osaka (Japonia), oraş ales să găzduiască la nivel mondial Ziua Internaţională a Jazzului.

Manifestările vor continua pe Platoul din faţa Primăriei municipiului Arad, la ora 19.00, cu un spectacol de gală prin care organizatorii au doresc, în primul rând, promovarea valorilor locale.

‘Pe scenă va urca duo-ul timişorean ‘Eclectic Version’ cu Vera Ciocan (voce) şi Ionuţ Dorobanţu (chitară), după care va urma recitalul trupei arădene ‘Mario & The Teachers’, trupă înfiinţată în toamna anului 2010, la iniţiativa percuţionistului Mario Florescu, alături de pianistul Radu Rotaru, amândoi profesori la Liceul de artă ‘Sabin Drăgoi’ din Arad’, a mai precizat sursa citată.

Cu ocazia Conferinţei Generale UNESCO, desfăşurată în noiembrie 2011, comunitatea internaţională a proclamat data de 30 aprilie drept ‘Ziua Internaţională a Jazzului’, această zi având rolul de a reuni comunităţi, şcoli, artişti, istorici, academicieni şi pasionaţi de jazz din toată lumea pentru a sărbători şi a învăţa despre arta jazz-ului, rădăcinile sale, viitorul şi impactul acestuia. AGERPRES

Leave a reply