Home / Caraş-Severin / Autorităţile verifică lucrările de refacere a celor două blocuri afectate de explozii

Autorităţile verifică lucrările de refacere a celor două blocuri afectate de explozii

Explozie bloc garsoniere al gugu resita elicopter smurd subprefec inspectie (33)Reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene s-au deplasat ieri, 24 aprilie, la cele două blocuri în care au avut loc explozii cauzate de acumularea de gaze, de pe Aleile Gugu şi Vlădeasa din Reşiţa, pentru a vedea stadiul lucrărilor  în vederea reconstrucţiei acestora.

‘Am participat, la invitaţia domnului primar al Reşiţei, Mihai Stepanescu, la începerea lucrărilor la aceste blocuri, unde oamenii aşteaptă de mult să se poată reîntoarce. Mă bucur că înainte de sărbătorile de Paşte, printr-o Hotărâre de Guvern, au fost alocaţi bani şi pentru refacerea blocului de pe Aleea Gugu, aşa cum s-a întâmplat, la finele anului trecut, cu cel de pe Aleea Vlădeasa. Este vorba de 19 familii, care, în urma anchetelor sociale efectuate, vor primi câte zece mii lei. Şi aceşti bani vor fi folosiţi pentru reconstrucţia blocului. În plus, o altă familie, din cartierul Câlnic din Reşiţa va primi acest ajutor, după ce a avut de suferit în urma unui incendiu’, a declarat prefectul judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.

Lucrările sunt evaluate la 240 mii euro pentru blocul de pe Aleea Gugu şi 150 mii euro pentru blocul de la Vlădeasa, fără TVA. Valoarea finală a lucrărilor, însă, va rezulta doar după negocieri directe între Asociaţiile de Proprietari şi constructori, având în vedere că, la această dată, sunt contractate doar lucrările de refacere a structurii imobilelor.

‘Sumele sunt, cred eu, de ajuns, dar vom interveni, din nou, cu ajutoare de urgenţă, pentru că, iată, atâtea instituţii care s-au implicat, Guvernul României, Prefectura, Primăria, bisericile, societăţile de asigurări şi Consiliul Judeţean, cu bani veniţi de la Guvernul României, cu toţii au considerat importantă această problemă a cetăţenilor, fapt pentru care asistăm, acum, la demararea lucrărilor’, a afirmat primarul municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, a făcut unele precizări legate de alocările pentru refacerea celor două imobile: ‘Se lucrează la cele două blocuri calamitate de pe Aleea Gugu şi Vlădeasa. Principalul donator pentru aceste reabilitări este Consiliul Judeţean, apoi Primăria Reşiţa, şi dacă Ministerul Muncii înseamnă Guvernul României, atunci se plasează pe locul al treilea la alocarea bugetară. Consiliul Judeţean Caraş-Severin a dat 600 mii lei, Primăria Reşiţa a alocat câte 1.300 lei pentru fiecare persoană afectată de explozie, iar Ministerul Muncii, prin ministrul de atunci, Mariana Câmpeanu, a dat câte 1.000 lei pentru fiecare persoană afectată. Practic, Consiliul Judeţean este principalul ‘donator’ care reabilitează aceste blocuri’, a spus Sorin Frunzăverde.

Următoarele etape, care nu au fost contractate încă, vor fi cele de refacere a faţadelor şi de estetizare, pentru ca oamenii să se poată muta în condiţii optime.

Totodată, Primăria Reşiţa a iniţiat un proiect legislativ ce prevede anumite reglementări şi în ceea ce priveşte obligaţiile furnizorilor de servicii, în special a celor de la gaz, înmânat parlamentarilor de Caraş-Severin şi Asociaţiei Municipiilor din România.

În blocul situat pe Aleea Gugu, a avut loc o explozie pe data de 1 septembrie 2012, iar în blocul de pe Aleea Vlădeasa, pe data de 1 octombrie. În ambele cazuri, cauza a constituit-o acumularea de gaze. De asemenea, în ambele cazuri, a decedat câte o persoană. AGERPRES

About admin

Check Also

ANUNȚ OPRIRE APĂ ÎN OȚELU ROȘU

ANUNȚ OPRIRE APĂ ÎN OȚELU ROȘU -05.08.2022-str. 1 Decembrie 1918-interval orar 08:30-12:00 În vederea eliminării …

Lasă un răspuns