Opt foşti sau actuali aleşi locali (doi primari, trei viceprimari, doi consilieri locali şi un fost consilier local) au fost găsiți incompatibili de către Agenţia Naţională de Integritate, ca urmare a exercitării simultane a mai multor funcţii şi calităţi.

S-a aflat în stare de incompatibilitate, în perioada 20 iunie 2012 – 13 februarie 2013, primarul Comunei Dragomir, Jud. Constanţa, Eugen Iliescu, întrucât a deţinut simultan cu funcţia de primar şi calitatea de comerciant persoană fizică, respectiv titular al întreprinderii individuale Eugen Iliescu Întreprindere Individuală. De asemenea, s-a mai aflat în incompatibilitate, în perioada 15 octombrie – 31 decembrie 2013, primarul Comunei Vlădeni, Jud. Botoşani, Voicu Murariu, întrucât a deţinut, simultan cu funcţia de primar, şi calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al Şcolii Gimnaziale nr. 1.

Viceprimarul Comunei Dumitriţa, jud. Bistriţa-Năsăud, Vasile Petronel Nica, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 19 septembrie 2006, întrucât deţine, simultan cu funcţia de viceprimar, şi calitatea de administrator şi reprezentant al S.C. Biagabiita SRL, încălcând astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003′, se arată în comunicat. În stare de incompatibilitate s-a aflat şi viceprimarul Comunei Vlădeni, Jud. Botoşani, Ştefan Podariu, întrucât, simultan cu funcţia de viceprimar, a deţinut calitatea de comerciant persoană fizică autorizată şi pe cea de membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii Gimnaziale nr. 1 Vlădeni (începând cu 15 octombrie 2013).

‘Viceprimarul Municipiului Caransebeş, Jud. Caraş-Severin, Cornel Gălescu, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 27 iunie 2012, întrucât deţine, simultan cu funcţia de viceprimar, şi calitatea de administrator în cadrul SC Conic SRL, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003′, susţine ANI.

Tot în stare de incompatibilitate s-au mai aflat consilierul local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Lugoj, Jud. Timiş, Constantin Savu, fostul consilier local în cadrul Consiliului Local Segarcea şi fost funcţionar public în cadrul Oficiului de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie – Dolj, Jud. Dolj, Andi Nuţă şi consilierul local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Hunedoara, Jud. Hunedoara, Mircea-Ioan Artean.

‘Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Potrivit legii, ‘persoana (…) faţă de care s-a constatat (…) starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului’. AGERPRES

Leave a reply