Ambasadorul Republicii Cehe în România, Excelența Sa dl. Jiři Šitler a fost primit astăzi, 8 aprilie, la Reșița, de către vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ionesie Ghiorghioni, prefectul Siviu Hurduzeu și de primarul municipiului, Mihai Stepanescu. La întâlnire a participat și consulul onorific al Republicii Cehe la Timișoara, Ștefan Motec. P1220745

Prezent pentru prima dată în Reșița, dar cu dese alte vizite efectuate la comunitățile cehe din județ,  ES dl. Jiři Šitler a vorbit despre bunele relații de colaborare cu autoritățile locale și județene ale comunității cehe, confirmate și de interlocutorii de la Grupul CEZ în cadrul întalnirii avute în această dimineață. Grupul CEZ în România deține în județul Caraș Severin sistemul hidroenergetic de lângă Reșița, achiziționând în decembrie 2010 pachetul total de acțiuni al TMK Hydroenergy Power.  Privitor la oportunitatea atragerii turiștilor din Republica Cehă, Excelența Sa a amintit de proiectele finanțate de Ministerul Afacerilor Externe al Guvernului ceh, unul dintre acestea a avut în vedere finanțarea unor portaluri turistice ce conțin informații în limba cehă cu privire la obiectivele turistice din Banat, dar și indicatoare turistice.

În debutul întâlnirii, prefectul județului, Silviu Hurduzeu a declarat : “Mă bucur că sunteţi prezenţi în judeţul Caraş-Severin, un judeţ cu o importantă comunitate cehă, un judeţ în care alte 18 etnii convieţuiesc, păstrându-şi fiecare identitatea. Sunteţi prezent în cel mai frumos judeţ din ţară, îmi place să spun asta fiecărei delegații din afara României care ne vizitează“. În privința oportunităților de investiție, prefectul a declarat că ar fi indicate cele în turism, județul Caraș-Severin având un foarte mare potențial turistic şi ar putea fi promovate mai ales satele locuite majoritar de comunitatea cehă.

 Prezența oaspeților la Reșița a fost salutată și de vicepreședintele Ionesie Ghiorghioni care a vorbit despre atenția acordată celor 18 etnii din județ, între care și cea cehă. Tot cu această ocazie vicepreședintele Consiliului Județean a vorbit despre lucrările de reabilitare a drumurilor ce deservesc comunitatea cehă. Mai exact este vorba de drumul de la Ravensca spre Liubcova, cu o lungime de 18 km, și a cărui reabilitare a fost finalizată, cel de la Gozna spre Bigăr, în derulare, precum și cel spre Gârnic pentru care s-a lansat ordinul de începere a lucrărilor.

 Primarul Municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu, a subliniat importanța relațiilor de cooperare cu orașe din state membre ale Uniunii Europene. În acest sens, prin Ambasada României în Republica Cehă, Municipiul Reşiţa a stabilit legătura cu orașul Liberec în vederea unei posibile înfrățiri, urmând a fi efectuate vizite oficiale în viitorul apropiat. În finalul întâlnirii a fost lansată invitația ca potențialul județului Caraș-Severin să fie prezentat în discuțiile cu firmele cehe ce vor fi prezente la București în 21 mai, când va fi organizat Forumul Economic Româno-Ceh.

 

 

 

Leave a reply