Home / Banat / Daniel Apostu: trecut, prezent şi…prezent

Daniel Apostu: trecut, prezent şi…prezent

Apostu 11Cu siguranţă că mulţi iubitori ai handbalului românesc şi nu numai ştiu cine-i acest Daniel Apostu. Cu siguranţă că la începuturile anilor ’90 paradele de excepţie ale lui Apostu ne-au făcut să strigăm cât ne ţineau puterile din faţa televizoarelor ,,HAI ROMÂNIA”… cu siguranţă că de multe ori intervenţiile lui Daniel Apostu ne-au făcut să ne simţim STĂPÂNII LUMII HANDBALISTICE… Zilele trecute sala de sport a Liceului ,,Traian Vuia” din Reşiţa a găzduit un interesant turneu de handbal pentru juniori, cu participarea unor echipe de top din România şi mă refer aici la gazde, Liceul ,,Traian Vuia”, ma refer la altă forţă din handbalul masculin LPS Banatul Timişoara, ma refer aici la LPS Bistriţa, la CSS Dinamo Braşov, mă refer aici la CSS 2 Baia Mare şi clar că la Extrem Baia Mare. Pe băncile tehnice nume cu adevărat mari…

Apostu 3Eva Todoruţ şi Lucia Moruţ la Reşiţa, Dana Ionescu şi Cornelia Disici la cealaltă reprezentantă a Banatului, LPS Banatul Timişoara, Petre Pop şi… Daniel Apostu la Extrem Baia Mare. Da, am scris corect, chiar marele nostru goalkeeper Daniel Apostu… Poate că mulţi nu-i reamintesc, dar Daniel Apostu a închis poarta României la Barcelona în 1992, la Jocurile Olimpice. Corect este să spunem lucrurilor pe nume şi să dăm Cezarului ce-i al Cezarului. În 30 iulie 1966 la Hunedoara vine pe lume Daniel şi la numai 14 ani începe să cocheteze cu handbalul la CSS Hunedoara, echipă care-l cooptează în lot în 1980. La numai 17 ani Daniel Apostu trece la echipa de ligă secundă, Metalul Hunedoara. Seriozitatea de care a dat dovadă Apostu, îl propulsează uşor dar sigur în atenţia granzilor din prima divizie handbalistică românească. Cum Daniel nu a vrut niciodată să fenteze sportul, în 1991, Daniel Apostu este întâlnit în poarta arădenilor de la Strungul, echipă cu care reuşeşte să promoveze în prima divizie. După trei sezoane de excepţie petrecute la Vagonul Arad, echipă care l-a aruncat pe Daniel Apostu şi către poarta Echipei Naţionale de Handbal a Romăniei, momentul lui Apostu în vest ia sfârşit. Telefonul primit de la echipa momentului MINAUR, e momentul adevărului: face sau nu Daniel Apostu faţă marii performanţe? Ei bine, seriozitatea de care a dat dovadă ăn pregătiri, viaţa exemplară sportivă etalată de Daniel Apostu îl duce repede acolo unde îi este locul: SUS…

Şapte sau opt ani îl întâlnim pe Apostu în poarta Echipei Naţionale la marile turnee ale vremii. În 1991 Campion Balcanic, îl întâlnim pe Apostu în poartă la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992, îl vedem în poartă la Campionatele Mondiale din Suedia, din Islanda, este portarul nostru la Campionatele Europene din Spania şi Portugalia. Seriozitatea şi-a spus cuvântul. Ca orice sportiv, tentaţia de-a juca undeva ,,afară” nu la ocolit nici pe Daniel Apostu. Astfel şi Daniel Apostu încearcă şi semnează cu echipa italiană de ligă secundă GAETA, echipă unde Apostu se impune rapid, câştigand respectul colegilor şi-al spectatorilor italieni. După un an petrecut la Gaeta, în 1998 şi 1999, echipa Marsala a ţinut cu tot dinadinsul să-l aibe în lot şi astfel italienii de la Marsala au dat o mare lovitură de imagine avându-l în lot pe Apostu, portar de naţională. În 2000, Paraschiv îl convinge pe Apostu să apere la Piatra Neamţ şi astfel Daniel Apostu îşi completează în CV o Cupă a României. Dacă tot am adus aminte de CV, corect ar fi să trecem în acest CV al lui Daniel Apostu, patru titluri de vicecampion al României şi alte trei titluri încununate cu medalii de bronz… Începănd cu 2012, un mare iubitor de handbal din Baia Mare, se încăpăţânează să-l lase în pace pe Apostu, şi astfel Leontin Pop – ,,Il prezident” reuşeşte să-l coopteze pe Daniel Apostu în lotul celor de la EXTREM Baia Mare. Mai mult decăt atât Apostu e de-al casei şi se vede asta. La Reşiţa, am avut onoarea să-i ascult indicaţiile marelui Daniel Apostu în comunicarea cu cei trei portari de la Extrem: Paul Simulescu, Cătălin Racolţa, George Toma… Ca orice jurnalist, eram şi eu pe-acolo printre ei, printre picioarele lor, ca nah, poate, poate ,,prind ceva”… Aşa am ajuns între picioarele lui Apostu. Dacă OMUL Apostu mi-a văzut entuziasmul, nu mi-a zis ,,date-n colo”, mai mult de atât, el era cel care mă ocolea, el era cel care se oprea atunci cand eram cu aparatul la ochi şi încercam să prind o fază. Recunosc că am fost plăcut surprins de aşa reacţii, pentru că totuşi Apostu reprezintă ceva. Mă aşteptam la fiţe, figuri d-alea de vedetă… şi totuşi Apostu a demonstrat: MARE OM, MARE CARACTER !

În pauzele dintre jocuri l-am zărit pe Daniel Apostu stănd de vorbă cu Adi Petrea şi alte personalităţi din lumea handbalistică. Recunosc că m-am apropiat maxim, şi-am tras cu urechea… De unde fiţe, figuri şi alte impresii? Nimic din toate astea, mai mult, cei care-mi spuneau câte ceva toţi spuneau la superlativ despre omul APOSTU. A mers cu bucurie în suflet şi-a întins mâna domnului Mihai Stepanescu, primarului Municipiului Reşiţa, s-a lăsat fotografiat… Cu bucurie scriu că la Reşiţa o parte din Apostu e prezentă handbalistic: la Universitatea Reşiţa activează cu succes nepoata lui Daniel Apostu, Kinga Fazakas. Personal mă bucur că am ajuns să cunosc un om ca DANIEL APOSTU şi-mi doresc să-l mai întâlnesc pe acest OM. Multumesc că te-am cunoscut Daniel Apostu, îţi mulţumesc pentru toate acele momente în care erai în poarta naţionalei noastre, îţi mulţumesc că te-am cunoscut OMULE DANIEL APOSTU !

Dan-Alioşa Ulici

About dan aliosa

Check Also

Călin Cheregi este antrenorul interimar al Reşiţei. Cristian Bobar: „Sunt foarte multe propuneri de antrenori, sper să luăm decizia cea mai bună”

După despărţirea de Alexandru Pelici, conducerea clubului CSM Reşiţa a decis să meargă pe mâna …

Lasă un răspuns