Lansarea volumului bilingv ‘Constantin Lucaci. În căutarea Legendei Personale’

Lansarea volumului bilingv ‘Constantin Lucaci. În căutarea Legendei Personale’

stiridinbanatlogo1Lansarea volumului bilingv ‘Constantin Lucaci. În căutarea Legendei Personale’, semnat de jurnalista Dorina Sgaverdea, a avut loc astăzi, 2 aprilie, la Reşiţa, la sediul Palatului Administrativ, fiind dedicat maestrului care a sculptat fântânile cinetice.

Constantin Lucaci este cunoscut în România, în principal pentru cele nouă fântâni cinetice, creaţii care înfrumuseţează tot atâtea oraşe din ţară. De asemenea, Constantin Lucaci este laureat al Premiului Herder sau ‘Premiul Nobel al Estului’, cum a fost perceput la un moment dat, fiindu-i decernat pentru ‘modul exemplar în care a contribuit la menţinerea şi sporirea moştenirii culturale în Europa Centrală şi de Est’. Recunoaşterea a venit după ce a fost prezent cu două expoziţii personale la Bienala Internaţională de Artă de la Veneţia, încălcând astfel regula de aur, prin care un creator de artă poate să prezinte doar o dată în viaţă o expoziţie personală.

‘Cartea este povestea vieţii unui mare artist român. Volumul a intrat în Biblioteca Vaticanului, motiv pentru care s-a ivit ideea editării unei ediţii bilingve româno-engleze, traducător fiind Ada Cruceanu. Imaginea unui artist plastic este dată de opera sa, dar, în acest caz, cred că vine să întregească o imagine pe care deja ne-am format-o şi care este reprezentată, în principal, de fântânile cinetice, de jocurile de apă şi lumină, de acel balet mecanic al operei sale, dar şi de cuvânt deoarece, ‘la început a fost cuvântul”, a afirmat autoarea cărţii, Dorina Sgaverdea. De asemenea, Constantin Lucaci mai deţine şi un altfel de trofeu al unicităţii, fiind singurul artist român căruia Vaticanul i-a oferit un privilegiu muzeistic, şi anume, ‘Colecţia Constantin Lucaci’, din Pinacoteca Sanctuarului San Francesco di Paola, Italia

‘Este o apariţie editorială valoroasă, despre un om valoros, despre o personalitate a culturii din România, care, născut în oraşul Bocşa, a ştiut să lase, inclusiv Caraş-Severinului, opere importante. Mă gândesc, în primul rând, la cele două lucrări de artă din Reşiţa, fântâna cinetică şi Monumentul Eroilor, fără a mai vorbi de Muzeul Constantin Lucaci, din Bocşa. Iar cartea face parte din Biblioteca Vaticanului, ceea ce spune mult despre preţuirea pe care Sfântul Scaun îl acordă sculptorului Lucaci. Este o apariţie editorială pe care noi am susţinut-o şi ne bucurăm că are un succes de public, de acum’, a declarat şi preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, gazda manifestării.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )